Dieta volumetrică; ce trebuie să ştii despre ea

13 martie 2018   Carieră

Dieta volumetrică este mai mult un model alimentar decât o dietă strictă, dar trebuie să acorzi o foarte mare atenţie alimentelor pe care le mănânci. Dar iată ce implică acest regim alimentar.

Dieta volumetrică a luat naştere din teoria că mănânci aceeaşi cantitate de alimente în fiecare zi, fără a ţine seama de cât de multe calorii consumi sau defalcarea cantităţii de grăsimi, carbohidraţi şi proteine din dieta ta. Cercetările au arătat că majoritatea oamenilor mănâncă aceeaşi cantitate, acelaşi volum, aceeaşi greutate de alimente, în fiecare zi. Dieta volumetrică se axează pe acest fapt.

Vei slăbi cu dieta volumetrică?

Cel mai probabil, da! Este o dietă sănătoasă? Răspunsul este acelaşi, da! De fapt, revista U.S. News & World Report a clasat dieta volumetrică pe locul 5 în topul celor mai bune diete, dintr-un total de 40 de diete analizate de un grup de experţi în domeniul sănătăţii şi nutriţiei.

Ce spune creatorul dietei

Dieta volumetrică a fost creată de Barbara Rolls, profesor de ştiinţe nutriţionale, ca o abordare sănătoasă a alimentaţiei, care se concentrează pe alegerea unei varietăţi de alimente bogate în substanţe nutritive, dar nu şi calorii. Componenta esenţială a acestei diete este umplerea unui volum mai mare de alimente care are un conţinut scăzut de calorii, ceea ce înseamnă că mănânci fizic mai mult. Nu este o "dietă rapidă fixă" care te va ajuta să slăbeşti într-un timp scurt. Este mai mult un model de consum pe termen lung, care îţi permite să mănânci mai mult şi să slăbeşti sau să te menţii în formă.

Un atribut excelent al acestei diete este faptul că nu există alimente în afara limitelor. Trebuie să te gândeşti la densitatea energetică atunci când alegi ce mănânci, dar acesta este un concept uşor de înţeles şi de pus în practică. Densitatea de energie este cantitatea de energie (măsurată în calorii) dintr-o anumită porţie de mâncare. Alimentele cu densitate energetică sunt elemente care au o mulţime de calorii într-o cantitate foarte mică de alimente.

Alimentele care au o densitate scăzută de energie furnizează mai puţine calorii într-un volum mare. Un exemplu: jumătate de baton Snickers conţine 80 de calorii şi poate fi consumat din două muşcături, în timp ce poţi mânca doi castraveţi pentru aproximativ 90 de calorii. Un alt exemplu: ai putea mânca patru ceşti întregi de sparanghel pentru 107 de calorii sau doar o jumătate de porţie de cartofi prăjiţi pentru aproximativ 112 de calorii (fără ketchup).

Dieta volumetrică se concentrează şi pe alimente care conţin o cantitate mare de apă, cum sunt majoritatea legumelor şi fructelor, deoarece au puţine calorii, dar şi pentru că apa adaugă greutate la alimente, dar nu şi calorii. Experţii spun că alimentele solide sunt mult mai hrănitoare decât cele lichide.

Inventatorul dietei volumetrice, Barbara Rolls, a stabilit patru categorii de produse alimentare, descrise astfel:

Categoria 1: Alimente cu densitate foarte mică (numite şi "oricând") - legume şi fructe fără amidon (în principal toate legumele, cu excepţia cartofilor, cartofilor dulci, porumbului, mazărei etc).

Categoria 2: Alimente cu densitate scăzută, inclusiv porţii de legume şi fructe, cereale, cereale integrale, leguminoase, proteine slabe, lactate cu conţinut scăzut de grăsimi şi câteva feluri de mâncare mixte cu conţinut scăzut de grăsimi.

Categoria 3: Alimente cu densitate medie - porţii mici de carne cu conţinut ridicat de grăsimi, brânzeturi pline de grăsimi, pâine integrală, prăjituri, pizza, covrigi, sosuri la salată şi îngheţată.

Categoria 4: Alimente cu densitate mare - alimente prăjite, bomboane, biscuiţi, chipsuri, nuci şi grăsimi (cum sunt untul şi uleiul).

Ideea este să mănânci mult din categoriile unu şi doi, să mănânci cantităţi mici din categoria trei şi să încerci să stai departe de categoria 4 (sau la un nivel minim). Mănâncă în fiecare zi trei mese, două gustări şi un desert. Tu decizi cât de strictă vrei să fii când urmezi această dietă, astfel încât flexibilitatea să fie un beneficiu.

Acest model alimentar este uşor de urmat, te încurajează să mănânci o cantitate mare de fructe şi legume care sunt bogate în substanţe nutritive.

Mai multe