Numele îţi poate prezice cariera. Iată cum
Toată lumea are un nume, ceea ce este destul de extraordinar dacă te gândeşti la asta. Numele este unul dintre puţinele lucruri sociale pe care oamenii le au în comun. Fie că te numeşti Cristian, Ana, Maria sau Florin, numele este o parte importantă a identităţii. Dar poate numele să-ţi prezică şi viitorul?
Economiştii americani, Steve Levitt şi Roland Fryer, au realizat studiul „Are Emily and Greg More Employable than Lakisha and Jamal?”, şi spun că există o legătură între nume şi carieră. Ei au precizat că solicitanţii de locuri de muncă din Statele Unite ale Americii cu calificări egale au de două ori mai multe şanse de a primi un răspuns afirmativ dacă au un nume “comun”.
Acest lucru arată că încă există discriminare la locul de muncă. Oamenii fac deducţii bazate pe numele cuiva, parţial pentru că oamenii au dorinţa de a clasifica informaţiile pentru a le înţelege mai bine. Asta nu înseamnă că ipotezele pe care angajatorii le fac despre tine – bazate exclusiv pe numele tău - sunt corecte.
Dacă ai un nume comun, cel mai probabil că o să obţii jobul
Într-un studiu realizat de Universitatea din Marquette, cercetătorii spun că numele populare sunt preferate de angajatori şi intervievaţii sunt angajaţi, dar persoanele cu nume rare nu au acelaşi noroc.
Ar putea numele să schimbe modul în care interacţionezi cu lumea?
Potrivit unei teorii, da. Numele poate determina anumite interese sau cariere. Cel mai probabil, omul îşi alege cariera care seamănă cu numele lui. De exemplu, cineva cu numele Denisa va opta cel mai probabil pentru stomatologie. Cercetătorii cred că acest lucru se întâmplă deoarece oamenii preferă lucrurile cu care se conectează, ca şi numele lor.
Numele mai puţin comune sunt asociate cu delincvenţa
Un studiu efectuat la Universitatea Shippensburg din Pennsylvania (SUA) arată că există o legătură puternică între popularitatea numelui şi comportamentul juvenil penal.
Cercetătorii au constatat că, indiferent de rasă, riscul ca tinerii cu nume nepopulare să se angajeze în activităţi criminale este mult mai mare. Constatările evident nu arată că numele neobişnuite au cauzat comportamentul, ci doar arată că există o legătură între cele două lucruri.
„Adolescenţii cu nume nepopulare pot fi predispuşi la infracţiuni deoarece sunt trataţi diferit de către colegii lor, ceea ce le face mai dificilă adaptarea şi formarea de relaţii. În plus, minorii cu nume nepopulare pot acţiona şi pentru că ... nu le place numele lor" spun cercetătorii.
Credit foto: www.usnews.com