De ce este atât de greu să slăbeşti? Răspunsul la care nu te aşteptai!

23 iulie 2020   Dezvoltare personală

Vrei să slăbeşti, ai stabilit un plan de dietă, ai pierdut chiar un kilogram, două, în primele zile, iar apoi totul a stagnat. Ce se întâmplă? De ce nu poţi slăbi, ba chiar continui să pui în greutate? Lăsând la o parte adevărurile cărora le cădem aproape cu toţii pradă - mâncarea este delicioasă, exerciţiile fizice sunt grele şi timpul este prea scurt - sunt mulţi alţi factori care afectează pierderea în greutate şi de care, adeseori, nici măcar nu suntem conştienţi.

În general, cu cât o persoană este mai supraponderală cu atât pierde mai multe kilograme când începe un regim alimentar. Încurajată de succes, de multe ori acea persoană se premiază pentru reuşită. Nu este nimic rău în asta, exceptând faptul că, la nivel psihologic, intervin unele schimbări care afectează mersul dietei.

Ambiţie... pe termen scurt

În pofida reclamelor făcute de industria "dietelor" şi chiar şi cea farmaceutică sau alimentară, nu există nici pilule şi nici diete magice, care să funcţioneze "peste noapte". Prima greşeală pe care o fac oamenii care vor să slăbească este să aleagă un regim alimentar pe termen scurt. Diete precum "keto", "paleo" sau aşa-zisele "detox" te ajută să pierzi câteva kilograme în primele 10 zile şi cam atât. În plus, astfel de diete care promit că slăbeşti mult şi repede funcţionează atâta timp cât le urmezi. De îndată ce opreşti dieta, kilogramele pierdute se întorc cât se poate de repede.

Dacă vrei să slăbeşti sănătos şi să-ţi menţii silueta ai nevoie de un regim alimentar pe termen lung care vine, de obicei, la pachet cu un nou stil de viaţă. Este un regim care oferă organismului toţi nutrienţii de care are nevoie, care reduce la minim grăsimile nesănătoase, zahărul, produsele procesate şi alcoolul şi care necesită mişcare şi somn suficient. Conform doctorilor nutriţionişti, un regim alimentar sănătos presupune, în primul rând, voinţă şi determinare. Regula "de aur" este să slăbeşti între 0.5 şi 1 kg pe săptămână, iar atunci când ajungi la greutatea dorită, să menţii un stil de viaţă sănătos.

Totul sau nimic

Multe persoane - în special femeile - decid că "gata, ajunge, de mâine încep o cură de slăbire drastică" şi chiar aşa fac. Aleg o dietă extremă, renunţând la ciocolată, pâine, paste, brânză, cartofi, tot ce este catalogat că îngraşe. Timp de 1-2 săptămâni se hrănesc doar cu iaurt degresat, frunze de salată şi, eventual, piept de pui la grătar.

Nu doar că o asemenea dietă îţi afectează sănătatea pe termen lung, dar, psihologic, este foarte dificil de urmat. Statisticile arată că, atunci când mintea ta visează la ciocolată sau la cartofi prăjiţi, în cele mai multe cazuri cazi pradă tentaţiei. Iar în momentul în care ai făcut asta îţi spui că, dacă tot ai încălcat regulile dietei, îţi poţi satisface toate poftele în ziua respectivă, şi re-începi regimul în ziua următoare. Este sindromul "totul sau nimic". Este un ciclu destructiv care nu face altceva decât să creeze probleme de sănătate, ducând chiar şi la depresie. Iar kilogramele mai mult vin decât pleacă.

Somnul, stresul şi serviciul

Consideră următorul scenariu: te trezeşti dimineaţa foarte motivată de a urma o rutină sănătoasă de a mânca sănătos şi la timp, de a face pauze din oră-n oră de birou şi de a ieşi seara la plimbare. Spre după-masă, lipsa somnului din noaptea trecută te afectează, aşa că îţi mai faci o cafea. În plus, te simţi şi vinovată că nu ai "apucat" să te ridici de pe scaun şi să faci pauzele plănuite. Spre seară, obosită şi fără vlagă, nu mai ai chef să-ţi prepari o cină sănătoasă, aşa că mănânci nişte snack-uri sau îţi comanzi o pizza. Te simţi prea obosită, iar plimbarea o înlocuieşti cu un program la TV. Iar cafeaua te ţine trează până noaptea târziu. Îţi sună cunoscut?

Oricine are nevoie şi de zile mai leneşe, dar atunci când acestea devin o rutină, pierderea în greutate este imposibilă. Adevărul este că mâncarea şi mişcarea sunt doar două dintre componentele unei vieţi sănătoase care duc la pierderea surplusului de greutate. La fel de importante sunt şi odihna şi managementul stresului.

Mai multe