Creierului îi ia între 10 şi 15 minute până să proceseze informaţia că stomacul a primit aportul necesar de alimente. De aceea, dacă la sfârşitul mesei ai, încă, senzaţia de foame, aşteaptă un sfert de oră până să îţi mai pui în farfurie. Dacă foamea persistă, ar fi bine să reconsideri alimentele din meniu. În plus, există unele soluţii eficiente care te vor ajuta să reduci senzaţia de foame.

Iaurt, gustarea de seară

Deseori, pofta de a mai gusta ceva apare la ore târzii, mai ales dacă peste zi ai mâncat cam puţin. În astfel de situaţii, cel mai recomandat este un iaurt simplu, cu puţine grăsimi. Pe lângă efectele benefice pentru sănătate (ajută la refacerea florei intestinale, reglează digestia), iaurtul conţine o mulţime de enzime şi de nutrienţi care dau senzaţie de saţietate. Evită, însă, iaurtul cu fructe, căci acesta conţine, în majoritatea cazurilor, cantităţi mari de zahăr şi potenţiatori de gust în loc de fructe.

Mănâncă bine la micul dejun

O zicală spune să ai un mic dejun regal, prânzul să-l împarţi cu prietenii, iar cina să o dai duşmanilor. Conform specialiştilor în nutriţie, micul dejun furnizează energia de care avem nevoie întreaga zi. Mai mult, acesta este o bună modalitate prin care poţi ţine apetitul alimentar sub control. În plus, faptul că respecţi programul meselor de peste zi te va ajuta să-ţi gestionezi mai uşor impulsurile de a mânca fără discernământ. Pe de altă parte, dacă mănânci haotic, atunci organismul îşi va face provizii, acumulând grăsime, în loc să o „ardă“ imediat pe cea existentă.

Supe de legume zilnic

De multe ori avem tendinţa de a mânca atunci când, de fapt, ne este sete. Aşa se explică faptul că, de cele mai multe ori, consumul suficient de lichide atenuează senzaţia de foame. Un asemenea efect au şi supele sau ciorbele de legume, mâncate în special la masa de prânz. În plus, vitaminele din unele legume precum morcovii se asimilează mult mai bine în urma preparării termice.

Fibrele sunt săţioase

Alimentele bogate în fibre se umflă în stomac şi astfel apare senzaţia de saţietate mai repede. De exemplu, dacă mănânci un măr cu o jumătate de oră înainte de masă, vei consuma o cantitate mai mică de alimente. Fructul este bogat în fibre, în fructoză şi în apă, ceea ce diminuează apetitul, dar şi pofta de dulce. Fasolea, mazărea, năutul şi lintea sunt alimentele cu cel mai mare conţinut de fibre. Sunt ideale pentru a fi servite la prânz pe post de garnitură şi nu vei mai simţi nevoia să mănânci şi un desert după.