Ai grijă de inima ta!

6 iulie 2017   Psihologie

Statistici recente legate de frecvenţa bolilor de inimă la noi în ţară arată că românii sunt pe locul al treilea în lume în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de aceste afecţiuni. Stă în puterea ta să nu intri în aceste statistici, urmând cu uşurinţă cei cinci paşi esenţiali pentru o inimă sănătoasă!

1. Alege dieta «prietenă» cu inima ta

Un regim bogat în alimente care scad nivelul de colesterol „rău” este prima măsură de luat pentru binele inimii tale.

Pentru asta,include-le în meniul zilnic pe acelea care conţin fibre: fulgi de ovăz,orz,fasole,citrice,mere,pere,prune,sfeclă,napi,anghinare,conopidă,un pumn de nuci,de migdale,de alune sau de fistic.

Fibrele îţi asigură şi starea de saţietate,prin urmare mănânci mai puţin. Nu uita nici de grăsimile „bune”! Şi ele reduc nivelul colesterolului şi riscul de apariţie a bolilor de inimă. Se găsesc în somon,nuci,avocado,ulei de măsline.

2. Înlocuieşte sarea cu alte condimente

Prea multă sare în dietă îţi creşte tensiunea arterială şi vulnerabilitatea în faţa unui atac de cord. Dacă ai peste 40 de ani sau dacă suferi deja de hipertensiune,redu consumul zilnic de sare,folosind o solniţă cu sită deasă şi condimentând mâncărurile  cu piper,usturoi,ceapă sau ghimbir. Ele intensifică procesele metabolice şi ard caloriile.

3. Ia un supliment de vitamine şi de minerale

Pentru o inimă mai puternică şi pentru o bună circulaţie a sângelui,asigură-ţi necesarul de vitamine şi de minerale. Pe lângă o alimentaţie corectă,suplimentele alimentare îţi aduc micronutrienţii buni pentru cord.

Cele cu ulei de somon şi cu vitamina E,cu acizi graşi Omega 3 şi cu anghinare sau cu acid folic şi cu vitamine din complexul vitaminic B menţin un nivel echilibrat al colestrolului.

4. Include sportul în rutina zilnică

În fiecare zi sau măcar de trei ori pe săptămână,obişnuieş-te-te să faci 30 de minute de mişcare.

Dacă n-ai timp sau bani pentru a merge la o sală de sport nu înseamnă că nu poţi face sport. În timp ce-ţi priveşti programul preferat de la televizor poţi face gimnastică.

În plus,poţi renunţa la transportul în comun,pentru a merge pe jos o jumătate de oră.

5. Revino la sentimente... mai bune

Stresul,supărarea,sentimentele negative în general te predispun la boli de inimă,pentru că duc la hipertensiune,comprimă vasele de sânge,perturbă mecanismul de refacere a organismului şi fac mai dificilă activitatea inimii.

Iată motive în plus să te gândeşti mai mult la importanţa liniştii tale mentale! Investeşte în relaţiile de prietenie,lasă loc în programul zilnic şi pentru relaxare.

Programează-ţi orele de somn

Din cauza treburilor zilnice ajungi să dormi prea puţin? Inima ta ţi-ar spune că nu faci bine. Un somn odihnitor de şase-şapte ore pe noapte îţi reduce riscul unui atac de cord şi întârzie îmbătrânirea vaselor de sânge.

Ştiai că...

... la data de 26 septembrie este sărbătorită Ziua Mondială a Inimii?

Sursa foto: drnibber.com

Mai multe