Alimentaţia afectează calitatea somnului

15 noiembrie 2017   Psihologie

Mai mult de jumătate din populaţie se confruntă cu tulburări de somn. Stresul, munca excesivă, problemele, toate sunt principalele cauze ale insomniei. Dar cea care are cel mai mare impact asupra calităţii somnului este alimentaţia.

Legătura dintre somn şi alimentaţie

Dacă dormi mai bine, vei reuşi să îţi menţii greutatea corporală. Studiile arată că 32% dintre  oamenii care dormi mai puţin de 5 ore pe noapte ajung să cântărească cu 13 kilograme mai mult decât greutatea normală, comparatativ cu cei care dorm 7 ore. Asta înseamnă că somnul joacă un rol-cheie în menţinerea greutăţii.

În plus, studiile mai arată că oamenii care mănâncă alimente bogate în zahăr şi carbohidraţi rafinaţi adorm mai greu şi se trezesc de mai multe ori în timpul nopţii.

Grăsimile nesănătoase afectează în mod negativ metabolismul organismului, încetându-i funcţiile. De asemenea, tulburările de somn te îndeamnă către alimentaţia nesănătoasă, făcându-te să îţi doreşti să mănânci mai mult zahăr, sare şi produse bogate în grăsimi.

De ce are nevoie organismul de mai multe calorii

Când nu dormi suficient, organismul îţi cere mai multe calorii şi consumă foarte puţine. În schimb, ar trebui să mănânci alimente sănătoase, care conţin majoritatea substanţelor nutritive şi care te ajută să dormi mai bine.

Substanţe nutritive care afectează şi care nu afectează somnul

Potrivit mai multor studii, oamenii care au un nivel echilibrat de vitamina D, iar 33% dintre ei nu se confruntă cu tulburări de somn. Ei mănâncă alimente ca ouă, ciuperci şi peşte gras.

Acizii graşi Omega-3 prezenţi în peştele gras - ton şi somon – contribuie şi ei la un somn calitativ. În plus, organismul are nevoie de potasiu şi magneziu, două minerale care relaxează muşchii şi elimină tensiunea acumulată.

De asemenea, alimentele bogate în calciu stimulează producţia de melatonină, care îi transmite organismului că este timpul să te bagi la culcare.

Ei bine, oamenii care mănâncă alimente bogate în fibre de odihnesc mult mai bine, comparativ cu persoanele care preferă aliementele procesare şi bogate în grăsimi nesănătoase.

Cina trebuie să fie o gustare, iar pauza dintre ultima masă şi ora de somn trebuie să fie de 2-3 ore. Gustările precum produsele pe bază de cereale integrale, sucul de cireşe, nucile, o jumătate de felie de pâine din cereale integrale cu unt de migdale, 100 ml de lapte fără grăsimi, o ceaşcă de ceai de muşeţel etc, toate te ajută să dormi mai bine.  

Credit foto: www.rd.com

Mai multe