Alimente bune şi rele pentru ficat

7 decembrie 2017   Psihologie

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corp, el îndeplinind cele mai multe funcţii. Dar cea care are efecte pozitive sau negative asupra lui este alimentaţia. În funcţie de ce mâncăm, ficatul poate fi suprasolicitat sau ”ajutat”.

Există o listă cu alimentele care ajută ficatul, iar printre ele se numără:

Fulgii de ovăz

Alimentele bogate în fibre îmbunătăţesc funcţia ficatului, iar fulgii de ovăz sunt unele dintre ele. Include în prima masă din zi fulgii de ovăz. Studiile au arătat că aceşti fulgi pot stimula procesul de pierdere în greutate şi reduce grăsimeam, lucru care este favorabil pentru sănătatea ficatului.

Broccoli

Legumele menţin ficatul sănătos, iar broccoli nu trebuie să lipsească din alimentaţia ta. Studiile au arătat că substanţele nutritive din legume menţin ficatul departe de boli. Există multe reţete care includ broccoli. Prepară-le pe care care-ţi plac. La fel de sănătos este şi spanacul.

Cafea

Dacă nu îţi poţi începe ziua fără a bea cafea, atunci te vei bucura să afli că are efecte pozitive asupra ficatului. Studiile au arătat că prin consumul a două-trei ceşti de cafea pe zi ficatul este protejat de daunele produse de alimentaţia nesănătoasă sau consumul excesiv de alcool. În plus, alte studii au arătat că reduce riscul de cancer de ficat.

Ceai verde

Datorită antioxidanţilor şi catechinelor, ceaiul verde protejează ficatul de diferite forme de cancer, inclusiv de ficat, o spune un studiu recent. Aşadar, bea câte o ceaşcă de ceai verde călduţ în fiecare zi.

Apa

Cel mai bun lucru pe care-l poţi face pentru sănătatea ficatului este să bei apă, cât mai multă. Înlocuieşte băuturile carbogazoase şi energizante cu apă. Apa elimină toxinele acumulate în organism, inclusiv cele din ficat.

Migdale

Migdalele sunt sursă importantă de vitamina E, o substanţă nutritivă care protejează ficatul de depunerea grăsimilor. Studiile arată că migdalele sunt bune şi pentru sănătatea inimii. Mănâncă zilnic un pumn de migdale.

Ce nu este recomandat pentru ficat:

Alimente bogate în grăsimi

Toate alimentele bogate în grăsimi nu trebuie să se regăsească în dieta ta. Grăsimile îngreunează funcţia ficatului, suprasolicitându-l şi îmbolnăvindu-l în final. Gândeşte-te la sănătatea ta înainte de-a mânca produsele respective.

Zahăr

Excesul de zahăr poate afecta sănătatea ficatului. Una dintre funcţiile ficatului este să transforme zahărul în grăsimi. Iar dacă cantitatea de zahăr este excesivă, organul va produce mai multe grăsimi. În plus, pe termen lung poate dezvolta boala care se numeşte ficat gras.

Sare

Organismul are nevoie de sare, dar asta nu înseamnă că trebuie consumată în exces. Pune sare în mâncare numai cât este necesar pentru gust, dar nu exagera niciodată. Pe lângă ficat, sarea nu este bună nici pentru inimă şi rinichi.

Alcool

Excesul de alcool are efecte negative asupra sănătăţii ficatului, acest lucru îl ştim cu toţii, el putând provoca ciroză. Încearcă că bei alcool mai rar sau evită-l, mai ales dacă îţi dai seama că nu îţi face bine. Încearcă să te limitezi la un singur pahar pe zi (femeile) şi două (bărbaţii).

Mai multe