Suferi de ficat gras? Iată ce alimente te ajută!

1 72468 original jpg jpeg

Steatoza hepatică, cunoscută şi sub numele de ficat gras, este o afecţiune cauzată de depunerile de lipide la nivelul ficatului. Netratată, problema duce la ciroză. Daca suferi de ficat gras, noi iti aratam ce alimente te ajută! Din fericire, o dietă corespunzătoare ţine lucrurile sub control.

Alege dieta mediteraneană

Optează pentru dieta mediteraneană,bogată în acizi graşi mononesaturaţi şi omega 3. Surse de acizi graşi mononesaturaţi sunt uleiul de măsline extravirgin de primă presă,fructeleoleaginoase (neprăjite şi nesărate) şi avocado. Consumul de omega 3 este recomandat în cazul suferinzilor de steatoză care prezintă şi un nivel ridicat al trigliceridelor. Principalele surse din acest compus sunt somonul,macroul,heringul,sardelele,tonul-sau uleiul de in,seminţele de chia,seminţele crude de dovleac.

Ce scoţi din alimentaţie cand ai un ficat gras:

Urmează o dietă hipocalorică. Limitează consumul de:

-pâine,paste şi produse de panificaţie din făină albă

-orez alb instant sau prefiert

-cereale îndulcite

-sucuri de fructe şi băuturi carbogazoase

-dulciuri din comerţ

-fructe conservate în sirop dulce

-miere,melasă,glucoză,dextroză,zahăr brut

-iaurturi aromatizate,iaurturi dulci,lactate dulci

-produsele îndulcite cu sirop de porumb (în engleză,„high fructose corn syrup”),produs care favorizează depunerea de lipide la nivelul ficatului.

-bere,ketchup

-grăsimi trans (din produse din comerţ,preparate pe bază de grăsimi hidrogenate şi margarină)

-grăsimi saturate (carne grasă,mezeluri,brânzeturi maturate,ulei de palmier,unt)

Daca ai un ficat gras trebuie sa dai kilogramele jos:

Celor care au ficat gras li se recomandă să piardă circa 5-10 % din greutatea corporală,pentru a-şi ameliora starea de sănătate. Ideal ar fi ca dieta alimentară să fie combinată cu activitatea fizică,pentru a pierde kilogramele în plus. Specialiştii susţin că o pierdere prea rapidă în greutate poate agrava inflamaţia aferentă bolii şi accelera evoluţia maladiei. Ritmul pierdeii în greutate trebuie să fie de 0,5-1 kg pe săptămână.