Băuturile carbogazoase, cele mai iubite de români
Cine a prins perioada comunistă îşi aminteşte, poate, cu nostalgie, de simpaticul sifon, din care ne făceam siropuri sau şpriţ. După revoluţie el a fost detronat de apa şi băuturile carbogazoase cu diverse arome, care se bucură de un succes extraordinar la consumatorii de toate vârstele.
Bine de ştiut!
În anul 2016 România se afla în fruntea ţărilor din regiune la consumul de băuturi răcoritoare cu bule, cu circa 70 de litri per capita.
Când a apărut apa carbogazoasă
Faţă de vinurile spumante, a căror efervescenţă este efectul procesului natural al fermentării, şi faţă de apa minerală care adesea are, în mod natural, o cantitate de bioxid de carbon, apa carbogazoasă se obţine prin suprasaturarea lichidului cu bioxid de carbon, pentru a crea plăcuta senzaţie efervescentă dată de bule. Englezul Joseph Priestley a descoperit această procedură în 1767.
De la apa carbogazoasă la băuturile cu bule
Din momentul în care a apărut pe piaţă apa carbogazoasă, producătorii au căutat diverse modalităţi prin care produsele lor să se distingă de cele ale concurenţei. Pentru asta, au adăugat diverse tipuri de ingrediente şi arome în lichid – de la cele de fructe (lămâie, portocală, fructe exotice), până la chinină. Sucurile s-au diversificat, urmând gustul clienţilor: au apărut băuturi cu cofeină sau decafeinizate, cu zahăr sau cu îndulcitori. La modul general, toate aceste băuturi conţin apă cu dioxid de carbon adăugat, zahăr, îndulcitori naturali sau artificiali şi arome naturale sau artificiale.
Băuturile de tip cola
Cel mai mare segment al industriei băuturilor răcoritoare carbogazoase este cel al băuturilor de tip cola. Prima a fost inventată de farmacistul John Pemberton in 1886. Iniţial, reţeta conţinea extract de frunze de Coca (o plantă exotică, din America de Sud) şi nuci de Cola (un arbust tropical), cu apă îndulcită. Frunzele de coca nu se mai utilizează, băutura din zilele noastre conţinând un colorant de tip caramel, cofeină şi îndulcitori precum zahărul sau sirop de porumb cu conţinut ridicat de fructoză.
Bine de ştiut!
Consumate în cantităţi mari, băuturile carbogazoase sporesc riscul de obezitate şi diabet.
Tabelul caloriilor
100 ml
Băutură carbogazoasă de portocale
Valoare energetică 43 kcal
Proteine 0,00
Zaharuri 12,17
Băutură carbogazoasă de tip cola
Valoare energetică 44 kcal
Proteine 0,00
Zaharuri 11,80
Băutură carbogazoasă de tip cola, dietetică
Valoare energetică 0,00 kcal
Proteine 0,00
Zaharuri 0,00