Când trebuie să consumi mai multă sare

6 octombrie 2017   Psihologie

Excesul de sare e în mod categoric nerecomandat. De fapt, cantitatea zilnică de sare pe care o persoană ar trebui să o consume este de 2300 de miligrame, mai puţin dacă ţii un regim alimentar impus de o anumită afecţiune medicală.

Majoritatea dintre noi consumăm mai mult decât cantitatea zilnică recomandată, ceea ce nu e benefic organismului. Însă, există situaţii când puţin mai multă sare e recomandată. Iată care sunt acestea:

Când depui mai mult efort fizic

Dacă eşti o fire sportivă şi, de exemplu, te antrenezi pentru un maraton, e posibil ca organismul să aibă nevoie de mai mult sodiu decât de obicei. Ţi se poate întâmpla ca după efortul fizic depus să resimţi stări de ameţeală, slăbiciune şi confuzie, ceea ce înseamnă că e posibil să te confrunţi cu hiponatremie. În această situaţie, gustările sărate sunt chiar recomandate.

Când afară este foarte cald

Din nou, transpiraţia în exces duce la deshidratare şi eliminarea cantităţii de sodiu din organism. Dacă locuieşti într-o zonă cu o climă foarte caldă, atunci e posibil să experimentezi stări de sete, dureri de cap, ceea ce poate fi cauzat de eliminarea cantităţii de sodiu din corp. În aceste situaţii e recomandat să mănânci alimente mai sărate.

Suferi de o anumită afecţiune medicală

De obicei, nefropatia endemică este afecţiunea care duce la eliminarea sodiului din organism prin urină. În acest caz, un consum mai ridicat de sare este recomandat pentru reglarea cantităţii de sodiu.

Iei medicamente diuretice

Pastilele diuretice duc la eliminarea unei cantităţi mari de urină, ceea ce înseamnă că va trebui să reechilibrezi cantitatea de sodiu din organism şi să consumi mai multă sare.

Suferi de un sindrom rar

Sindromul Bartter este o afecţiune care poate afecta capacitatea rinichilor de a procesa sarea pe care o consumi. Astfel, prea mult sodiu este eliminat prin urină şi prea puţin ajunge în organism. Afecţiunea este destul de rar întâlnită, iar simptomele se manifestă prin stare de vomă, sete permanentă şi poftă de sare. Cel mai probabil, medicul îţi va recomanda un regim alimentar cu o cantitate mai mare de sare.

Sursa foto: npr.org

Mai multe