Cât de bun este laptele vegetal pentru organism?

1 martie 2018   Psihologie

Lapte de soia, de nucă de cocos, de migdale, în supermarket există o mulţime de variante de lapte vegetal, despre care ni se spune tot timpul că ar fi o alternativă mai sănătoasă la laptele de provenienţă animală.

Dar chiar este aşa? Fiindcă nu conţine lactoză, laptele vegetal este recomandat persoanelor care au probleme în a digera laptele de capră sau de vacă.

Dincolo de acest aspect, laptele vegetal are cantităţi calorice foarte diferite de cele ale laptelui de provenienţă animală, precum şi proprietăţi nutritive mai reduse. În plus, poate provoca alergii anumitor persoane.

Iată cât de bune sunt cele mai consumate feluri de lapte vegetal:

Laptele de soia

Este cel mai bogat în proteine dintre toate tipurile de lapte vegetal. Din acest punct de vedere are valori similare cu cele ale laptelui de vacă, însă este mult mai sărac în calciu. Cel îmbogăţit cu fosfat de calciu nu este recomandat, dovedindu-se că persoanele care l-au consumat frecvent au avut o predispoziţie la boli cardiovasculare.

Laptele de migdale

Este foarte sărac în nutrienţi, deşi se ştie că migdalele sunt bogate în proteine vegetale, conţinând aceste proteine în proporţie de 25%. În lapte, acestea se găsesc doar în proporţie de 1%.

De asemenea, laptele de migdale din comerţ conţine şi îndulcitori, ceea ce din nou nu-l face o alegere prea sănătoasă pentru organism.

Laptele de orez

Spre deosebire de celelalte feluri de lapte vegetal, acesta nu conţine deloc proteine. În schimb, este foarte bogat în glucide, ceea ce nu-l face ideal pentru a fi consumat de diabetici. Dacă alegi să consumi acest lapte după amiaza, consumă-l cu cereale bogate în fibre, astfel valoarea lui nutritivă este redusă.

Sursa foto: srewang.com

Mai multe