Câte calorii are brânza

6 noiembrie 2017   Psihologie

Bogată în substanţe nutritive, brânza este o sursă bună de calciu şi de proteine, vitamina B12 şi zinc. Consumată des, poate avea un efect benefic asupra organismului, protejându-l împotriva bolilor cardiovasculare sau a celor metabolice. Deşi există mai multe tipuri de brânză, cea grasă reprezintă cea mai sănătoasă variantă. Iată ce ar trebui să cunoşti despre ea!

Conţine multe calorii

Gustoasă şi sănătoasă, brânza grasă poate fi consumată în cantităţi mici. În comparaţie cu aceasta, cea slabă are mai puţine calorii. De exemplu, 2 linguri de ricotta conţin 50 de calorii, în timp ce 2 linguri de feta 75 de calorii, iar mozzarella 85 de calorii. Dacă te gândeai că brânza Cheddar, cea mai consumată brânză englezească din lume este sănătoasă, trebuie să iei în considerare că are 114 calorii, fiind cea mai grasă.

Recomandată la dietă?

Dacă ai luat decizia că vrei să slăbeşti, atunci este chiar indicat să o excluzi din dietă o perioadă sau să o consumi în cantităţi reduse. În rest, aceasta nu afectează negativ colesterolul rău (LDL). Pentru a tăia caloriile în timpul curelor de slăbire, cele mai recomandate tipuri de brânză rămân feta si mozzarella, având 6 grame de grăsime fiecare.

Sănătoasă pentru dantură

Deşi brânza grasă este bogată în calorii, se pare că este foarte bună pentru menţinerea sănătăţii danturii. Pe lângă calciu şi alte minerale, brânza grasă stimulează producţia de salivă, contribuind astfel la micşorea nivelului acidului din gură, scăzând astfel riscul de a face carii.

Îmbunătăţeşte metabolismul

În urma unul studiu realizat de nutriţionistul Hanne Bertram, de la Universitatea din Danemarca, brânza grasă ajută la accelerarea metabolismului şi la reducerea riscului obezităţii. S-a constatat că persoanele care au mâncat aproape în fiecare zi brânză au avut un nivel ridicat al acidului butiric - acid care ajută la regenerarea tractului gastro-intestinal şi la reducerea colesterolului.

Mai multe