Cele mai bune surse de proteine

23 martie 2018   Psihologie

Nutriţioniştii recomandă ca 15% din alimentaţia din fiecare zi să fie constituită din proteine. De ce? Proteina este o substanţă nutritivă foarte importantă pentru organism, deoarece ea intră în compoziţia fiecărei celule şi este implicată în toate procesele care au loc în corp.

Iată care sunt cele mai importante surse de proteine:

Oul

Pe lângă proteine, ouăle conţin şi vitaminele B4 (colină) B12 şi D – substanţe necesare pentru menţinerea energiei şi toate sunt esenţiale pentru celulele din organism.

Brânza de vaci

O porţie de brânză de vaci (150 de grame) conţine în jur e 25 de grame de proteine şi 18% din necesarul zilnic de calciu. În plus, brânza de vaci este sursă de caseină, o proteină digestibilă uşoară care previne pofta de mâncare pentru câteva ore.

Carnea de pui

Carnea de pui poate fi sursa de bază pentru proteine în alimentaţie. Ea conţine o cantitate mică de grăsime saturată şi 20 de grame de proteine pe 100 de grame de carne (piept de pui dezosat şi fără piele). Carnea albă slabă  este recomandată spre consum pentru obţinerea dozei zilnice necesare de proteine.

Cerealele integrale

Toate produsele pe bază de cereale integrale sunt sănătoase şi conţin o cantitate mare de proteine. De exemplu, 100 de grame de pâine din cereale integrale de înaltă calitate conţine în jur de 7-9 grame de proteine. Şi mai important, produsele din cereale integrală îi oferă organismului şi fibre, care sunt la fel de necesare pentru buna funcţionare a corpului aşa cum sunt proteinele, plus că ele stimulează pierderea în greutate.

Peştele

Principalele tipuri de peşte care sunt surse de proteine sunt: tonul şi somonul. O porţie de somon are aproximativ 20 de grame de proteine şi 6,5 grame acizi graşi nesaturaţi. Iar tonul este şi mai benefic; el conţine 25 de grame de proteine/100 grame. Aşadar, include peştele în alimentaţia ta măcar de două ori pe săptămână.

Fasolea

Fasolea uscată este sursă importantă de vitamina B, fibre şi proteine. Include în alimentaţie fasolea, soia, lintea şi mazărea. 100 de grame de fasole, mazăre, soia, linte conţine în jur de 22-35 de grame de proteine.

Iaurtul grecesc

Iaurtul grecesc poate servi ca mic-dejun, gustare sau ingredient în diferite reţete. Comparativ cu celelalte tipuri de iaurturi, cel grecesc este mult mai bogat în proteine  şi calciu, oferind 20% din necesarul zilnic.

Credit foto:

Mai multe