Crizele de bilă. Care sunt cauzele şi ce medicamente ajută digestia

28 decembrie 2012   Psihologie

Criza de bilă este una din cele mai dureroase afecţiuni, întrucât orice mănânci îţi cade greu, greţuri, dureri abdominale, vărsături, balonări şi senzaţia de „gură amară”. Aceste neplăceri îţi pot strica bucuria zilelor festive şi te pot ţintui zile bune la pat. Iată cum să combaţi crizele de bilă.

Crizele de bilă - Care sunt cauzele

Dischinezia biliară sau „bila leneşă“ este o tulburare funcţională a colecistului (vezica biliară) şi apare îndeosebi după vârsta de 40 de ani,cele mai afectate fiind femeile. Colecistul elimină bila după fiecare masă. Din cauza meselor prea copioase,a stresului sau a unor boli,bila devine mai întâi leneşă,apoi funcţia ei se dereglează cu totul. Persoanele afectate resimt o durere puternică sub coaste,în partea dreaptă,şi o stare generală de rău,care culminează cu vărsături şi greaţă. Acestea sunt crizele de bilă.

Atenţie la tot ce mănânci!

Vrei să previi dischinezia biliară? Cea mai importantă condiţie este să ai grijă ce mănânci! Alimentele grele,de tipul tocăturilor,grăsimile,prăjelile,sosurile,preparatele pe bază de ouă,smântâna,margarina,untul sau uleiul,alcoolul,torturile cu creme grase,frişca,ciocolata,alunele,nucile,migdalele,cafeaua şi băuturile carbogazoase sunt greu de digerat şi declanşează crizele de bilă.

În cazul în care nu te poţi abţine,încearcă să nu combini prea multe feluri la aceeaşi masă şi să alegi numai alimentele uşoare. Pentru un drenaj biliar eficient,este indicat ca după masă să stai jumătate de oră întinsă pe partea dreaptă şi să mănânci la intervale regulate.

Crizele de bilă şi medicamente care ajută digestia

Pacienţii cu „bila leneşă”,care au exagerat cu mâncarea sau trec printr-o perioadă stresantă,pot să ia imediat după masă pastile coleretice sau colagoge,care să stimuleze evacuarea bilei în intestin,cum ar fi  Colebilul,Fiobilinul sau Hepatobilul. Dacă s-au declanşat crizele de bilă, sunt recomandate şi medicamentele antispastice,de exemplu No Spa,Scobutil şi Piafen,care reduc contractilitatea veziculei biliare. Sunt utile şi compresele cu apă caldă sau ceai de coada-calului în zona ficatului,iar când criza este asociată cu febră,pansamente înmuiate în apă rece care să stea pe abdomen.

Dacă suferi de dischinezie biliară,consumă carne slabă de pui şi de vită,peşte slab,fasole verde,spanac,dovlecei şi produse lactate degresate.

Mai multe