Când e necesară operaţia de colecist
Litiaza bilară – adică, pietre la fiere, cum este numită popular - a devenit uşor de depistat, graţie metodelor moderne de investigare medicală. Însă este bine de ştiut care sunt câteva din riscurile unei intervenţii chirurgicale şi când este recomandată aceasta.
...Ştiai că?
... femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbaţii de a fi diagnosticate cu litiază biliară sau pietre la colecist? Sunt afectate în special cele de peste 50 de ani,sau cele care au antecedente în familie.
... calculii biliari nu sunt de fapt pietre adevărate? Sunt bucăţi de material solid,care se formează în vezica biliară,şi pot să apară cu mult înainte de a da vreun simptom supărător.
Ce este litiaza biliara?
Vezicula biliară (colecistulsau,popular,fierea) e o punguţă situată sub ficat. Acolo se stochează,între mese,lichidul biliar produs de ficat,şi tot de acolo bila e eliminată în intestin,pentru a ajuta la digestia alimentelor. Litiaza biliară e dată de prezenţa calculilor (pietrelor) în interiorul colecistului şi a căilor biliare. Printre cauzele care favorizează apariţia acestei afecţiuni se numară ereditatea,diabetul,vârsta înaintată,obezitatea,sarcina-chiar administrarea anumitor medicamente precum anticoncepţionalele sau a altor pastile ce conţin hormoni.
Factori favorizanţi
Sunt mai predispuse la această boală persoanele care suferă de ciroză hepatică,care postesc timp îndelungat,ţin cure de slăbire prea drastice şi repetate,urmează un tratament cu estrogeni în postmenopauză sau care au un nivel crescut de colesterol. Alţi factori favorizanţi sunt sedentarismul,constipaţia îndelungată,surmenajul sau un regim alimentar dezechlibrat. Calculii biliari sunt formaţi din colesterol şi alţi constituenţi care se găsesc în bilă. Pot fi mici ca dimensiuni,cât un bob de grâu,sau mai mari decât o minge de golf. Deşi majoritatea pot să nu creeze probleme,devin periculoşi atunci când blochează un canal excretor.
Simptome frecvente
Pentru a stabili dacă se pune sau nu problema unei operaţii,medicul va analiza în primul rând simptomele şi riscurile la care se supune fiecare pacient. Printre cele mai frecvente simptome se numară durerile abdominale puternice sau în regiunea inferioară a spatelui,ameţeală,stări de greaţă însoţite de vărsături,probleme digestive. În unele cazuri însă,boala nu se manifestă deloc şi este descoperită întâmplător printr-o ecografie. Chiar şi pacienţii care nu prezintă dureri trebuie să se supună,la recomandarea medicului,unor intervenţii chirurgicale,pentru a evita riscul de complicaţii. Acestea sunt migrarea pietrelor din colecist (acestea putând să îşi facă drum spre alte organe),infecţiile,cancerul de colecist.
Diagnostic şi tratament
Diagnosticul se face rapid,printr-o simplă ecografie abdominală nedureroasă. Medicul va decide dacă e cazul de tratament – însă medicii recomandă intervenţia chirurgicală când se depistează calculi biliari,dureroşi sau nu. Contra crizelor supărătoare se pot prescrie antispastice şi alte medicamente cu efect de calmare,însă acestea nu vor face ca pietrele să dispară. Operaţia presupune îndepărtarea colecistului şi se realizează în două moduri,laparoscopic şi pe prin metoda clasică. Aceasta din urmă presupune o incizie de 10-20 cm,dar recuperarea este mai dificilă,iar durerea postoperatorie mai mare. Laparoscopia este o intervenţie minim invazivă:medicul foloseşte un tub subţire,luminat,introdus în abdomen printr-o mică incizie. În urma acestei proceduri,durata de spitalizare e mai scurtă,cicatricile minuscule,iar disconfortul general mult mai mic. Este posibil de asemenea ca după operaţie să fie recomandat un regim alimentar,pentru o scurtă perioadă de timp.
Riscuri postoperatorii
Cea mai frecventă complicaţie care poate să apară dupa operaţie este sindromul postcolecistectomie. Acesta este cauzat de modificarea fluxului biliar,cauzat de pierderea funcţiei de rezervor a veziculei biliare,şi se manifestă la 10-15% dintre pacienţi. Fluxul crescut de bilă poate duce la apariţia esofagitei şi gastritei. Unii pacienţi se mai pot confrunta cu balonare,scădere în greutate şi diaree,pentru o perioadă îndelungată. Sindromul postcolecistectomie se tratează medicamentos şi cu regim alimentar.
Bine de ştiut!
O metodă sigură de a preveni apariţia pietrelor la fiere nu există,însă specialiştii recomandă reducerea nivelului de stres,efectuarea unor exerciţii fizice regulate,eliminarea şi controlul constipaţiei,precum şi tratarea tulburărilor endocrine,în special la femei. Totodată,există şi suplimente naturale care pot susţine buna funcţionare a colescistului,şi pot fi luate cu acordul medicului.