Renunţarea la lactate: plusuri şi minusuri

24 aprilie 2018   Psihologie

Majoritatea nutriţioniştilor vor recomanda renunţarea la o anumită categorie de alimente doar dacă există un motiv foarte serios pentru a face acest lucru. În cazul în care eşti nevoită să renunţi la produsele lactate, vei observa o serie de schimbări în organism printre care: 

Scapi de durerea de cap

Totul are legătură cu o substanţă naturală pe care o regăsim în brânză, tiramina, care, pentru unele persoane, accentuează migrenele şi durerile de cap.

Acesta este un efect benefic al renunţării la produsele lactate, dar, pe de altă parte, trebuie să ai în vedere că lactatele conţin vitamina B2, esenţială pentru un organism sănătos, iar lipsa acesteia poate duce din nou la migrene. Dacă renunţi la lapte, ai grijă să consumi cât mai multe ciuperci, migdale şi spanac, toate conţinând din plin vitamina B12.

Scapi de balonare

Chiar dacă nu ai o intoleranţă la lactoză, la fel ca majoritatea oamenilor, trebuie să ştii că laptele se digeră foarte greu. Acest lucru este cauzat de faptul că multe persoane nu au enzima denumită lactaze, care ne ajută să digerăm laptele de vacă.

Pierzi nutrienţi esenţiali

Aşa cum proteinele, grăsimile şi carbohidraţii sunt necesari organismului, la fel şi lactatele au rolul lor în a ne menţine sănătoşi. Acestea conţin calciu şi vitamina D, pe care va trebuie să le procuri din alte surse. Peştele gras, precum sardinele, este un înlocuitor excelent în acest caz.

Te îmbolnăveşti mai des

Atunci când renunţi la lactate şi nu înlocuieşti aportul lor nutritiv cu nimic, vei vedea că te simţi mai slăbită şi te îmbolnăveşti mai des.

Aspectul pielii se îmbunătăţeşte

De exemplu, laptele de vacă are în componenţă hormoni care reacţionează la hormonii din corpul tău, ducând la o creştere a producţiei de sebum din organism, ceea ce generează acnee.

S-ar putea să ai mai multă energie

Atunci când mănânci lactate e destul de uşor să cazi în ispita produselor extrem de nesănătoase, cum ar fi iaurtul cu arome sau pizza cu brânză. Renunţând la ele şi consumând spanac, seminţe albe sau napi, pentru a substitui substanţele nutritive, vei avea mai multă energie.

Oboseală

După renunţarea la lactate, în perioada în care organismul se obişnuieşte cu noul regim, e posibil să ai stări de oboseală.

Deficienţa de proteine

Corpul îşi ia mare parte din aportul proteic din lactate. Consumă mai multe migdale şi quinoa pentru a compensa.

Sursa foto: metro.co.uk

Mai multe