Sosuri bune şi sosuri rele

5 aprilie 2018   Psihologie

Se spune că orice mâncare trebuie condimentată puţin pentru a avea gust. Ei bine, dacă unele condimente sunt foarte indicate într-o alimentaţie echilibrată, altele pot face ravagii în viaţa ta. Află care sunt acestea!

Bune: Salsa

Salsa este un condiment foarte gustos şi săţios, ce poate fi consumat în sandvişuri sau cu chipsuri. Este produs din ingrediente naturale, ceea ce îl face şi sănătos. Doar 2 linguri de salsa conţin 11 calorii şi 0,4 grame de zahăr. În conţinutul său, se folosesc ingrediente precum sucul de lămâie, ceapa şi roşiile, bogate în vitamina C.

Rele: Ketchup

Există unele persoane care nu pot mânca anumite alimente fără să adauge şi puţin ketchup. Deşi pare destul de gustos, sosul are 20 de calorii pe lingură şi peste 3,7 grame de zahăr. În plus, ketchupurile cumpărate din magazine conţin aditivi alimentari şi conservanţi, care sunt foarte periculoase pentru sănătate.

Bune: Muştarul

Cunoscut în toată lumea, muştarul nu trebuie să lipsească de pe masa ta. Seminţele de muştar conţin substanţe cu fitonutrienţi, care ajută la digerarea alimentelor. Îl poţi folosi ca dressing la salate, pe cartofi sau pe friptură.

Rele: Sosul de soia

Sosul de soia are o consistenţă apoasă, este plin de calorii şi încărcat cu sodiu. Consumat chiar şi în cantităţi mici, acesta poate influenţa procesul digestiv, conferind senzaţia de greaţă sau rău la stomac. Se recomandă folosirea produselor organice, cu cât mai puţin sodiu.

Bune: Tabasco

Fabricat din ardei tabasco, oţet şi sare, sosul tabasco este foarte bun pentru a aromatiza mâncărurile. Nu are foarte multe calorii şi nici nu conţine zahăr, aşa că nu ai de ce să îţi faci griji în privinţa siluetei. În plus, sosul conţine capsaicină, care îi dă gustul iute, substanţă cunoscută pentru faptul că ameliorează durerea şi ajută digestia.

Rele: Maioneza

Pe lângă faptul că are un conţinut mare de grăsimi, maioneza poate influenţa nivelul colesterolului şi poate da reacţii alergice. Produsele din comerţ conţin aditivi alimentari şi substanţe nocive, aşa că cel mai bine ar fi să prepari maioneza acasă. Te poţi inspira din variantele mai uşoare, pe bază de iaurt şi ulei de măsline.

Mai multe