Top 7 legume sănătoase

11 iunie 2018   Psihologie

Din alimentaţia zilnică nu trebuie să lipsească legumele, acesta este sfatul pe care oferă medicii şi pe care-l auzim de foarte multe ori la televizor. Este adevărat că legumele sunt parte din dieta echilibrată, însă iată care sunt cele mai sănătoase.

Ceapă

Ceapa conţine antioxidanţi şi multe alte substanţe nutritive esenţiale, fiind folosită în aproape toate felurile de mâncare, despre care se spune că previne mai multe afecţiuni. Dar ea ar trebui mâncată şi crudă, deoarece în timpul gătitului îţi pierde din proprietăţi. ce zici de o salată de roşii, ceapă crudă, ardei gras şi puţin suc de lămâie? Delicios, nu-i aşa?

Porumb

Potrivit unui studiu apărut în Jurnalul de Alimentaţie Agricolă şi Chimie, porumbul care este fiert mai mult are mai mare nivelul de antioxidanţi, inclusiv luteina, care este benefică pentru sănătatea oculară.

Mazăre

Consumul zilnic de mazăre verde împreună cu alte legume reduce semnificativ riscul de cancer de stomac, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Internaţional al Cancerului. Include mazărea în dieta ta cât mai des cu putinţă.

Varză

Bogată în vitamina C, varza este o legumă foarte sănătoasă. Iar proprietăţile antioxidante pe care le conţine scad nivelul de LDL, cunoscut sub numele de colesterol rău. Dacă îţi place varza, include în alimentaţie de cel puţin două ori pe săptămână.

Ardei gras

Pe lângă faptul că are un indice caloric foarte mic, ardeiul gras este bogat în vitamina C, oferind 150% din valoarea zilnică recomandată. Mai mult, conţine proprietăţi antioxidante care scad riscul de afecţiuni cardiovasculare.

Spanac

Spanacul este bogat în antioxidanti carotenoizi care menţin ochii sănătoşi, prevenind degenerescenţa maculară, principala cauză de orbire la persoanele trecute de 50-60 de ani. Mai mult, combinându-l cu alte legume îi este oferit corpului o cantitate mai mare de luteină (carotenoid).

Sfeclă roşie

Fiartă sau crudă, sfecla roşie conţine o cantitate mare de antioxidanţi care luptă împotriva cancerului, precum luteina, care protejează ochii. Se pare că sfecla roşie este cea mai nutritivă legumă, inclusiv frunzele, putând fi inclusă în alimentaţia persoanelor care suferă de carenţă de fier.

Mai multe