Vinul fiert- bun pentru sănătate

15 decembrie 2017   Psihologie

Iarna parcă nu are farmec fără un vin fiert cu miros şi aromă de scorţişoară. Când te gândeşti că pe lângă gustul său bun vinul fiert este bun şi pentru sănătate, zilele reci parcă par mai uşor de suportat.

Îţi îmbunătăţeşte memoria

Şi, în plus, luptă împotriva Alzheimerului. Datorită compusului natural – resveratrol, regăsit atât în strugurii roşii, cât şi în căpşuni şi ciocolata neagră, poate ajuta la protejarea sănătăţii creierului împotriva moleculelor dăunătoare care se infiltrează în ţesutul cerebral.

Micşorează nivelul colesterolului

Vinul poate micşora nivelul colesterolului rău (LDL) cu 9%, însă acest lucru depinde foarte mult de tipul ales, roşu sau alb. S-a dovedit că cel obţinut din struguri cu boabe roşii este mult mai eficient decât cel alb.

Protejează inima

Polifenolii, antioxidanţi găsiţi în vinul roşu, fie că este fier sau nu, ajută la menţinerea flexibilităţii vaselor de sânge şi reduce riscul apariţiei cheagurilor de sânge. Profesorul John Folts, specialist în medicina cardiovasculară de la Universitatea din Wisconsin-Madison susţine că este la fel de eficient precum o aspirină. Însă trebuie consumat în cantităti moderate, căci prea mult alcool poate dăuna sănătăţii inimii.

Previne răcelile

Anotimpul rece este perioada în care sistemul imunitar este slăbit, de aceea are nevoie de ajutor. O ceaşcă de vin fiert băută săptămânal poate ţine răceala la distanţă, datorită antioxidanţilor care luptă împotriva infecţiilor şi a radicalilor liberi. Potrivit studiului publicat în Jurnalul American de Epidemiologie la care au participat 4000 de membri, cei care au băut mai mult de 14 pahare de vin pe an au răcit cu 40% mai greu.

Mai multe