6 decembrie, zi de mare sărbătoare. Tradiţii şi obiceiuri inedite în noaptea de Moş Nicolae

5 decembrie 2019   Spiritualitate

6 decembrie este o zi cu dublă însemnătate pentru români, asta pentru că în timp ce unii îşi sărbătoresc ziua de nume, alţii aşteaptă cu nerăbdare venirea lui Moş Nicolae. Cu o seară înainte, în Ajun, cei mici îşi pregătesc ghetuţele şi le aşează la geam, în aşteptarea cadourilor. Legenda spune că cei cuminţi vor primi daruri, iar cei obraznici nuiele.

Tradiţia sosirii lui Moş Nicolae îşi are originea în povestea unui personaj care a existat cu adevărat – episcopul Nicolae de Myra, care a trăit în Myra-Lichia, în secolul al IV-lea. Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune faţă de cei săraci şi năpăstuiţi, dar şi miracole, numele său traducându-se prin „biruitor de popor”. Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea părinţilor săi, şi-a dăruit întreaga avuţie celor nevoiaşi, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Peste jumătate de milion de români îşi serbează onomastica de Sfântul Nicolae. Cele mai frumoase mesaje de "La mulţi ani!"

Povestea celor 3 fete sărace, cea mai frumoasă legendă de Moş Nicolae

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre, nu se puteau căsători şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi. Legenda spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeţ de bani, care a căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete. De aici provine obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghete.

De asemenea, există obiceiul să se pună în apă crenguţe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou. În funcţie de crenguţa care a înflorit, se aşteaptă recolta de fructe în noul an. La sate există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou.

Citeşte şi: Atrage norocul de partea ta! Cea mai puternică rugăciune pentru bani şi împlinire

Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.

Numele Nicolae este format din cuvintele greceşti Nike – victorie, biruinţa si laos – popor, om ce face parte dintr-un popor victorios.

Mai multe