Ce este mantra și cum o alegi plus de unde îi vine numele

11 septembrie 2023   Spiritualitate

Poate ai auzit expresia „repeta cuvintele precum o mantră‟, însă știi ce este aceasta și de unde vine?

Deși are un nume misterios, mantra este silaba, cuvântul sau fraza repetată în timpul ședințelor de meditație. Ea poate fi rostită cu voce tare, șoptită sau spusă în gând. Există și forme de meditație care nu au inclusă și mantra, ci se concentrează pe respirație sau un sunet. Pentru a practica meditația cu mantra ai nevoie de un loc liniștit, o poziție confortabilă și, bineînțeles, de o mantră.

De unde vine numele

Se crede că mantra este cheia deblocării beneficiilor mentale și fizice a meditației. Cuvântul mantră vine din Sanscrită și are două rădăcini: „man‟, care are legătură cu o persoană și mintea acesteia și „tra‟, un instrument al minții care te duce către subconștient. Mantra se trage din textele religioase, neputând fi schimbată în timp. Alegerea unui singur cuvânt, cum ar fi „dragoste‟ și repetarea lui poate ajuta la meditație, însă nu este o mantră.

Citește Rugăciune pentru izbăvirea de farmece şi blesteme

Cum îți alegi mantra

În înțelepciunea estică, tradiția spune că mantra poate fi aleasă cu ajutorul astrologiei Vedice. De asemenea, instructorii de yoga pot să-i îndrume pe cei noi în terapia prin meditație în alegerea unei mantre sau le pot sugera mantre pe care să folosească până își descoperă propia mantră. Totodată, mantra se alege și în funcție de scopul meditației: pentru a reduce stresul sau pentru a te liniști după o zi grea sau pentru a căpăta mai multă încredere. Una dintre cele mai repetate mantre este cuvântul „om‟, spus prin alungirea ultimei litere. Alte exemple de mantre folosite sunt:

·        Sunt calmă

·        Mă bucur de acest moment

·        Sunt împăcată

·        Mi-am depășit fricile

·        Sunt fericită cu mine însămi.

Stimulează sistemul endocrin

După ce ți-ai ales mantra, ești gata să-ți începi meditația. Găsește un loc retras, unde să nu fii deranjată. Așază-te confortabil și înspiră adânc, concentrându-te pe respirație. Pe măsură ce inspiri și expiri, începe să repeți mantra. Chiar dacă începi să te gândești la lucruri întâmplate peste zi, nu te îngrijora. Începe să repeți din nou mantra, până când orice alt gând dispare. Poți medita cât timp îți dorești sau poți seta o alarmă pentru o perioadă fixă de timp. Se crede că atunci când reciți o mantră, vibrezi cu aceasta nu doar la nivel spiritual, cât și fizic, deoarece vibrațiile limbii stimulează sistemul endocrin, care este responsabil de reglarea nivelului hormonal. Un studiu publicat în Jurnalul European de Medicină Integrativă a relevat faptul că meditația cu mantră are efecte pozitive asupra sănătății mentale.

Vezi și Nu eşti împlinită în plan sentimental? Rosteşte aceasă rugăciune ce te va ajuta să cunoşti dragostea

Meditația și mantra

Toate exercițiile de meditație au rolul de a te echilibra psihic și fizic. Dacă la început meditațiile au rolul de a te relaxa și a-ți ofera o stare de liniște interioară, pe măsură ce faci mai multe sesiuni, vei fi mai inspirată și vei vedea probleme din altă perspectivă, chiar dacă meditația nu-ți oferă direct soluțiile la acestea. Ședințele pot avea loc în orice moment al zilei, însă perioadele cele mai recomandate sunt începutul și sfârșitul zilei. Pentru a face meditație nu este obligatoriu să-ți alegi o mantră. Unele persoane au nevoie de ea pentru a se concentra și a alunga gândurile, însă pentru alte persoane este suficient să se concentreze pe respirație, menționarea unor silabe sau cuvinte fiind, dimpotrivă, un lucru care le face să-și piardă concentrarea.

Bine de știut!

Sesiunile de meditație pot fi și de 10 minute.

@shutterstock

Mai multe