De ce nu au voie femeile în biserică la menstruaţie? Răspunsul preoţilor

9 aprilie 2019   Spiritualitate

Multe femei ezită să participe la slujbă atunci când sunt în perioada menstruaţiei, considerând că este un păcat. Iată ce spun preoţii, dar şi cărţile bisericeşti.

Unul dintre răspunsuri vine din Canonul 1 al Sfântului Atanasie cel Mare, care spune: "… Spune-mi mie, iubite şi prea cucernice, ce păcat, sau necurăţie, are o scurgere firească. Această ar fi tot aşa că şi cum cineva ar voi să aducă învinuire pentru secreţia ce se elimina prin nări, şi pentru scuipatul ce se elimina prin gură; dar avem să spunem încă mai multe şi despre curgerile din pântece, care sunt necesare celui viu pentru viaţă". 

Întrebat dacă este un păcat ca femeile să intre în biserică în timpul menstruaţiei, preotul Constantin Nicula a dat următorul răspuns? 

„Nu avem ce să discutăm aici. Intraţi liniştite măcar până acolo unde vă simţiţi bine. Cred că unii dintre noi exagerăm foarte, foarte mult în gestica asta ginecologică. Că nu avem niciun cabinet ginecologic montat lângă biserică să ne spună în ce perioadă a lunii sunteţi.

De obicei ştiţi singure şi respectaţi această frumuseţe a întâlnirii cu curăţenia. Vă întreb şi eu aşa, că-s mai prost, mai tâmpiţoi de felul meu, dacă mireasa e în acea perioadă, nu o cununăm? Îi spunem, te duci acasă, mai stai cinci zile şi ne întoarcem marţi…?”, a explicat Constantin Necula.

De ce se spune că femeile nu pot intra în biserică pe timpul menstruaţiei?

Există un canon atribuit Sfântului Dionisie, Arhiepiscopul Alexandriei, în care se spune:

"Iar în privinţa femeilor, care au curăţirea lunară, dacă se cuvine, aflându-se ele aşa, să între în casă lui Dumnezeu, socotesc că şi a întreba este de prisos; deoarece cred că nici ele fiind credincioase şi cucernice n-ar îndrăzni aflându-se aşa, sau să se apropie de masă cea sfânta, sau să se atingă de Trupul şi de Sângele lui Hristos; căci nici ceea ce avea curgerea sângelui de 12 ani, nu s-a atins de El spre vindecare, ci numai de poalele Lui; dar este lucru neprihănit a se ruga, oricum ar fi cineva, şi a-şi aduce aminte de Stăpânul, oricum s-ar află, şi a se ruga spre a dobândi ajutor; iar cel ce nu este cu totul curat şi cu sufletul şi cu trupul, se va opri de a se apropia de cele sfinte, şi de Sfintele Sfinţilor". (Canonul 2 al Sf. Dionisie al Alexandriei) 

Sursă: ortodoxia.me, crestinortodox.ro

Mai multe