Biserica ascetică de la Bistriţa

1 52542 original jpg jpeg

Sfântul Grigorie Decapolitul este patronul unor lăcaşuri de cult deosebite din nordul Olteniei ridicate spre a-i fi loc de odihnă, de pomenire şi de pelerinaj pentru cei care îl venerează.

În comuna Costeşti,satul Bistriţa,pe frumoasele meleaguri vâlcene se găseşte Sfânta Mănăstire  Bistriţa Olteană,locul de odihnă al moaştelor Sfântului Grigorie Decapolitul,aduse din Serbia de către domnitorul Neagoe Basarb,în 1497. În vremurile de restrişte,moaştele sale au fost ascunse într-o peşteră din apropiere,care acum îi poartă numele.

Tot în această peşteră a fost construită o biserică numită Biserica Ovidenia,cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului,iar mai târziu,în 1633 şi un schit închinat Sfinţilor Arhangheli,ctitorit de Mitropolitul Teofil,în semn de mulţumire lui Dumnezeu şi Sfântului Grigorie Decapolitul.

Peştera Sfântului Grigorie

Odinioară vatră de sihăstrie a pustnicilor de pe Valea Bistriţei,Peştera Sfântului Grigorie a devenit,în a doua jumătate a secolului al XV-lea,ocrotitoarea tezaurului Mănăstirii Bistriţa în vremuri de primejdie.

După sosirea Sfântului Nicodim de la Tismana în aceste locuri,sihaştrii s-au constituit într-o comunitate pe malul râului Bistriţa,avându-l ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Mucenic Procopie. Peştera este ­atestată documentar în 1609 de către mitropolitul Matei al Mirelor,refugiat aici în urma năvălirii armatelor Principelui Gabriel Bathory.Peştera,loc de rugăciune

Ascunsă în adâncul unei peşteri care poartă astăzi numele Sfântului Grigorie Decapolitul,Biserica Ovidenia datează de la sfârşitul secolului al XV-lea şi este ctitorie a ieromonahului Macarie,egumen al Mănăstirii Bistriţa. O descoperi parcurgând un culoar lung şi strâmt,de vreo 20 de metri,spre inima grotei. Pictura ei este păstrată parţial de la prima ctitorie.

Sfântul Grigorie a fost răsplătit de Dumnezeu  pentru credinţa lui cu darul săvârşirii de minuni încă din timpul vieţii sale. Prin rugăciune,l-a vindecat pe un monah,pe nume Petru,muşcat de vipere. Tot din dragoste îi ajută chiar şi după trecerea lui la Domnul,pe toţi credincioşii care vin la moaştele lui sau la sfântul locaş ridicat în peştera care-i poartă numele.

Rugăciune către Sfântul Grigorie Decapolitul

O,Părinte Sfinte,Prea Cuvioase Grigorie,plăcutule al lui Hristos şi ajutătorul tuturor celor în nevoi,care în viaţa ta pe pământ după Evanghelie ai fost lumina lumii,iar după moarte,din purtarea de grijă a lui Dumnezeu,ai fost dat păzitor acestei ţări creştineşti prin aducerea sfintelor tale moaşte,primind acum acest puţin dar de la noi smeriţii,mijloceşte către Dumnezeu ca în veacul acesta să ne izbăvească de toată primejdia şi neputinţa,iar în cel viitor de veşnicele chinuri şi împreună cu tine să ne învrednicească în pământul celor vii să cântăm Lui:Aliluia.



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg