Cum afectează divorţul copiii. Ce impact are despărţirea părinţilor asupra copiilor

14 aprilie 2019   Dragoste și sex

Statisticile spun că 1 din 4 cupluri divorţează. Jumătate din ei au copii. Cum afectează divorţul copiii? Aceştia dezvoltă probleme emoţionale în copilărie şi la maturitate.

Specialiştii trag un semnal de alarmă pentru cuplurile cu copii care vor să divorţeze. Roxana Agafitei este psihoterapeut în cadrul Institutului Traumei. Aceasta ajută părinţii care divorţează să îşi dea seama cum le fac rău copiilor.

Cum afectează divorţul copiii

  • ”Produce sau accentuează conflictul de loialitate. Îl pune pe copil în poziţia de a alege între mama şi tată. E că şi cum un părinte se îndreaptă către copil încercând să îl convingă că unul e bun şi celălalt nu e bun. Pentru un copil nu are sens lucrul asta!
  • Chiar dacă o arată, chiar dacă nu, copilul simte că doi oameni care sunt într-un conflict, într-o răceală, transmit în primul rând prin corp, prin atitudine, prin expresia facială. Copiii nu sunt uşor de păcălit”, susţine Roxana Agafitei, psihoterapeut în cadrul Institutului Traumei.

Citeşte şi: Nu ignora aceste semne de la începutul relaţiei voastre! Ele îţi spun dacă veţi rămâne împreună sau veţi sfârşi printr-un divorţ

Ce impact are despărţirea părinţilor asupra copiilor

Conform rezultatelor unor studii, adolecenţii din familii cu un singur părinte au un risc de 3 ori mai mare să aibă nevoie de terapie. Dacă problemele dezvoltate în urma divorţului părinţilor nu sunt rezolvate din timp, vor ajunge la psiholog. În plus, riscă să nu dezvolte relaţii cu cei din jur.

  • ”La nivel subtil lucrurile astea se simt şi, în momentul în care nu îi spui adevărul unui copil, cumva îi transmiţi inconştient că instinctele lui şi ceea ce simte el în interior nu sunt ok, nu sunt reale şi atunci el începe să îşi pună întrebări dacă e ok ce simt, nu e ok, eu simt asta, dar mami spune că nu e aşa şi atunci apare şi acea neîncredere în el.
  • La maturitate să fiu foarte suspicios în legătură cu partenerul meu de cuplu, să am senzaţia că ceva rău se va întâmpla, să am întotdeauna nevoie de certitudini şi să caut să cer acele certitudini, deşi relaţia funcţionează şi am tot felul de scenarii pe care mi le aduc din trecut astfel încât să îmi confirm că nu voi fi abandonat din nou.”, susţine Nina Sofian, psihoterapeut.

Citeşte şi: Acte necesare divorţ. Toate documentele pentru separarea de partenerul tău, în 2019

Sursa: digi24.ro

Mai multe