Dragostea din spatele uşilor închise
Cum barurile, cluburile, cinematografele, parcurile sau oricare alt loc unde ţi-ai pute întâlni iubirea sunt închise mai peste tot în lume din cauza pandemiei de Covid-19, oamenii singuri încearcă să-şi găsească perechea în lumea digitală. Dar şi cei care se află, deja, într-un cuplu îşi simt relaţia afectată de statul acasă.
De când noul coronavirus a lovit lumea şi pandemia a cauzat stări de urgenţă, în care suntem izolaţi la domiciliu, aplicaţiile digitale guvernate de Cupidon au fost, pur şi simplu, luate cu asalt. De la începutul lunii martie şi până acum, au fost înregistrate 340.000 de căutări globale pe asemenea aplicaţii.
5 motive pentru căutarea iubirii
Recent, OnBuy.com a realizat un studiu despre cum afectează izolarea la domiciliu viaţa amoroasă a oamenilor. Astfel, au fost chestionaţi 1.204 de persoane singure şi 1.492 de persoane aflate într-un cuplu, care trăiesc împreună, toţi cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani.
Majoritatea celor care nu şi-au găsit perechea până acum, adică 64% dintre intervievaţi, spun că au fost tentaţi să-şi caute posibila jumătate pe aplicaţiile digitale amoroase din cinci motive: chiar doresc să-şi găsească iubirea vieţii (33%); din plictiseală (28%); din curiozitate (20%); pentru a primi validarea că încă sunt persoane atrăgătoare (10%); şi din singurătate (9%).
Citeşte şi: Visezi la o relaţie lungă? 4 indicii că a ta va rezista
De asemenea, mulţi dintre căutătorii de amor spun că se simt în siguranţă să acceseze site-uri precum Tinder, Hinge sau Bumble deoarece, aflându-ne într-o perioadă de izolare, când distanţarea socială este esenţială, nu trebuie să meargă la nicio întâlnire, decinu se simt judecaţi în vreun fel sau altul. Indiferent de motivele pentru care au apelat la aceste aplicaţii, multe dintre persoanele singure - 41% - spun că nu regretă şi că au ajuns să facă chiar şi pasul următor, adică să facă oficială noua lor relaţie şi să „meargă” la o întâlnire virtuală.
Pe de altă parte, sunt şi persoane care apelează la alte metode de a scăpa de singurătate, fără, însă, să apeleze la aplicaţii digitale. Astfel, 38% dintre persoanele intervievate au spus că au primit mesaje de la foşti iubiţi. Cele mai multe motive invocate din spatele acestor mesaje au fost: „să văd dacă eşti bine” (45%), „mi-a fost dor de tine” (32%) şi „ţi-am trimis mesajul din greşeală; era pentru altcineva” (22%).
Citeşte şi: Reguli de aur pentru fericirea în doi
Relaţii în pioneze
Lucrurile nu par să fie chiar roz pentru cuplurile care locuiesc împreună în perioada pandemiei. Astfel, unul din cinci dintre cei intervievaţi spun că relaţia lor a avut de suferit de când stau acasă. Iar, pentru unul din 10 respondenţi lucrurile stau şi mai rău, adică s-au despărţit de când stau „tot timpul” împreună. Există, însă, şi reversul medaliei: 47% dintre cei chestionaţi spun că relaţia lor s-a îmbunătăţit.
Cele cinci motive principale din cauza cărora cuplurile s-au certat sunt: „îmi stai pe cap prea mult” (62%); „ai obiceiuri proaste” (58%); „nu cădem de acord” (52%); „nu strângi după tine”, „laşi vasele murdare” sau „nu te speli” (44%); şi „cheltui prea mulţi bani” (39%).
Nu e de mirare, deci, că în ultima lună pe Google au fost înregistrate 680 de căutări pe tema „ar trebui să-mi părăsesc iubitul?” şi 300 pe tema „ar trebui să-mi părăsesc iubita?”.