Efectele negative ale orgasmului. Când poate să afecteze viaţa de cuplu şi starea emoţională a partenerilor?

15 iunie 2020   Dragoste și sex

Orgasmul nu poate fi întotdeauna echivalent cu plăcerea şi, astfel, poate afecta relaţiile, identitatea sexuală şi sănătatea psihică a partenerilor.

Orgasmele sunt deseori considerate a fi experienţe cu totul pozitive atunci când vine vorba despre un act sexual consimţit de ambii parteneri. O echipă de cercetători de la Universitatea din Canada a realizat un sondaj online la care au răspuns cu puţin peste 700 de persoane cu orientări sexuale diferite, potrivit Daily Mail

289 de participanţi au raportat că ar fi avut orgasme neplăcute şi au fost chestionaţi mai în profunzime cu privire la ceea ce le-a făcut rău.

Rezultatele studiului

Aceştia au fost întrebaţi, printre altele, dacă s-au simţit vreodată presaţi să aibă orgasm şi li s-au cerut să-şi descrie propriile experienţe. În urma cercetărilor atât cantitative, cât şi calitative, specialiştii au descoperit că cei 289 de participanţi au avut parte de orgasme mai puţin plăcute şi că au avut un impact negativ asupra relaţiilor şi identităţii lor sexuale, dar şi asupra sănătăţii psihice. Pur şi simplu, este o reacţie fiziologică şi nu reflectă mereu nivelul de satisfacţie al partenerilor. 

Cu alte cuvinte, cercetătorii au descoperit că partenerii care sunt într-o relaţie sexuală consimţită, dar nedorită, se simt constrânşi să aibă orgasm. Dacă unii dintre ei erau presaţi să atingă acel “punct culminant”, alţii s-au detaşat emoţional de ceea ce li se întâmpla. 

„Ne interesat să explorăm dacă ar putea exista orgasme negative deoarece am descoperit în alte cercetări că orgasmul poate fi mult mai complex decât tind oamenii să creadă”, explică unul dintre autorii studiului. 

Citeşte şi: Când devine dureros actul sexual. Află motivele care fac dificil contactul intim!

Partenerii care au găsit că celălalt nu ar fi avea o părere bună despre orientarea lor sexuală sau despre identitatea lor de gen, au raportat că sexul nu a fost plăcut în acest caz. Persoanele religioase au mărturisit că s-au simţit vinovate sau trădate de propriul corp după ce au finalizat actul sexual. 

Inclusiv bărbaţii bisexuali au raportat că nu au simţit plăcere: „Nu eram foarte atras de ea, dar s-a întâmplat. M-am simţit presat atunci când a început să plângă şi m-a întrebat de ce nu pot să am orgasm. Întâmplarea asta a fost pentru mine un fel de moartea pasiunii, nu neapărat o experienţă plăcută”. 

„A pune presiune pe cineva să facă sex sau să continue sexul până la orgasm atunci când nu doreşte să facă asta, îl poate face pe partener să se simtă constrâns şi / sau ignorat în ceea ce priveşte întâlnirea, chiar dacă ajunge să aibă un orgasm”, au conchis oamenii de ştiinţă. 

Motivele pentru care orgasmul devine neplăcut 

Conform Health, în ceea ce priveşte motivele pentru care sexul nu este plăcut, deşi ambii parteneri au consimţit asta, pot fi următoarele: 

  • Partenerii sunt de acord să facă sex, doar pentru a evita o eventuală ceartă sau discuţie pe tema asta 
  • Ambii parteneri vor să se asigure că, într-un act sexual, totul este fairplay şi egal între ei, de aceea se simt constrânşi să aibă orgasm
  • Partenerii sau unul dintre ei suferă de probleme de sănătate care scad dorinţa sexuală
  • Există doar o legătură fizică, nu şi emoţională 

Citeşte şi: Moduri inedite prin care femeile pot atinge orgasmul

FOTO: Shutterstock.com 

Mai multe