Noul coronavirus atacă şi inima
Dacă un lucru este cert despre noul coronavirus, este că acesta atacă plămânii. Majoritatea pacienţilor cu forme grave de Covid-19 au nevoie de ventilatoare pentru a putea respira în timp ce plămânii se luptă să scape de viruşii ce l-au invadat. Însă doctorii au raportat din ce în ce mai multe cazuri de luptă pe un alt front: cel al inimii.
Un studiu făcut pe pacienţii cu Covid-19 din China, publicat recent, arată că cel puţin unul din cinci dintre ei au rămas cu leziuni cardiace din cauza noului coronavirus. Cei drept, o parte din ei aveau, deja, probleme cardiace, însă o parte aveau inima perfect sănătoasă înainte de a se infecta cu Covid-19.
Cardiologii spun că acest lucru ar putea fi cauzat de mai multe situaţii: inima ar putea avea dificultăţi în pomparea sângelui din cauza insuficienţei de oxigen; virusul ar putea invada direct celulele inimii; sau organismul, în încercarea sa de a eradica virusul, poate mobiliza o furtună de celule imune care atacă inclusiv inima.
Citeşte şi: Cum să-ţi protejezi sănătatea când apar simptomele de coronavirus
Istoria se repetă
De altfel, conform medicilor cardiologi, SARS-CoV-2 nu este singurul virus care atacă inima. Un studiu publicat în 2018 în New England Journal of Medicine a demonstrat că riscul de a avea un atac de cord, de exemplu, poate fi cu până la şase ori mai mare când o persoană este infectată cu virusul gripal. Ba mai mult, în majoritatea epidemiilor de gripă, mai mulţi pacienţi mor din cauza complicaţiilor cardiace decât din cauza pneumoniei. Asta deoarece infecţiile virale pot perturba fluxul de sânge către inimă, pot provoca bătăi neregulate ale inimii şi pot duce la insuficienţă cardiacă. Pe de altă parte, leziunile cardiace apar rar la pacienţii cu forme uşoare de Covid-19, afectând şi mai des la bolnavii care au simptome severe şi sunt spitalizaţi.
Cardiologii au explicat că, deşi virusul afectează predominant plămânii, acesta circulă în fluxul sanguin. Asta înseamnă că noul coronavirus ar putea invada şi ataca direct alte organe, inclusiv inima.
Citeşte şi: Ghid de sănătate pe vreme de pandemie
Cum se produce atacul
Atât celulele inimii, cât şi celulele pulmonare sunt acoperite cu enzima ACE2, care serveşte drept „uşă” de intrare a SARS-CoV-2 în celulele umane. Pentru a complica lucrurile, enzima este ca o sabie cu două tăişuri: pe de o parte ACE2 acţionează ca o poartă de intrare a virusului în celulă, unde acesta se reproduce, iar pe de altă parte ACE2 îşi joacă rolul normal, de funcţie protectoare a celulei.
Atunci când ţesuturile din corp se deteriorează, fie din cauza un virus invadator precum SARS-CoV-2 sau din alte motive, răspunsul natural de vindecare al organismului implică eliberarea unor molecule inflamatorii în fluxul sangvin. Însă, acestea pot crea prea multă inflamaţie, ceea ce înrăutăţeşte lucrurile. Într-o astfel de situaţie, enzima ACE2 acţionează ca un antiinflamator, împiedicând celulele imune să provoace mai multe daune asupra organismului.
Iar, când enzima ACE2 nu mai poate controla inflamaţia din organism, fiind atacată de noul coronavirus, inflamaţia începe să atace tot felul de organe vitale, inclusiv inima şi plămânii.