Izolaţi la domiciliu de săptămâni, românii caută soluţii. Caută idei care să îi ajute să treacă peste teamă, care să le întărească corpul şi mintea. Cum poţi face să te fereşti de boală, să te păstrezi puternic? Acad. Prof. Dr. Adrian Restian oferă câteva răspunsuri.

Cum ne ferim de Covid-19?

În primul rând, noi ar trebui să ne ferim de bolnavi şi de suspecţi, să ne ferim de zonele aglomerate, să nu stăm foarte aproape unul de altul, să respectăm condiţiile de igienă, să ne spălăm foarte bine pe mâini şi aşa mai departe. Ar trebui să avem mai multă grija de corpul nostru, pentru că apariţia bolii depinde nu numai de contactul cu virusul, ci şi de rezistenţa imunitară a organismului nostru.

Citeşte şi: Avem prima secţie de terapie intensivă mobilă

Cum ne putem îngriji mai atent organismul?

Este nevoie să facem tot posibilul pentru a întări capacitatea de apărare imunitară a organismului nostru. De ce? Pentru că organismul nostru dispune de o mulţime de mecanisme de apărare, iar unul dintre cele mai importante este sistemul imunitar. Acesta este un paznic foarte vigilent, care apără organismul de orice structură străină ce atentează la integritatea noastră. În primul rând, sistemul imunitar are nişte mecanisme înnăscute, care depistează şi elimină imediat orice corp străin care intră în organism, indiferent dacă este vorba de virusuri, de microbi sau de celule canceroase, pe care le depistează şi le omoară. Dar pe lângă mijloacele nespecifice, sistemul imunitar mai dispune şi de nişte mijloace specifice, pentru că el sintetizează, când vine în contact cu un virus, nişte anticorpi specifici contra virusului respectiv. Pentru a putea stabili diagnosticul bolii, se poate determina, prin nişte teste speciale, prezenţa virusului sau prezenţa anticorpilor pe care i-a sintetizat organismul când a venit în contact cu virusul respectiv.

Citeşte şi: Ne va scăpa căldura verii de noul coronavirus?

Soluţii pentru un sistem imunitar mai puternic şi mai alert

Mecanismele de apărare imunitară au nevoie de anumite condiţii şi de anumite substanţe plastice şi energetice ca sa poata funcţiona normal. E bine sa nu uitam că organismul uman nu funcţionază foarte bine la orice temperatură. Omul se simte bine între 18 şi, să spunem, 30 de grade Celsius. Totodata, ştim că răceala sau stresul pot reactiva anumite virusuri, aşa cum ar fi herpesul, care stau latente în organismul nostru. De aceea, dacă vrem să prevenim noul coronavirus, ar trebui să ne ferim de stres şi de răceală. Să ne îmbrăcăm corespunzător, să ne ferim de umezeală şi de oboseală. Ar trebui să ne odihnim suficient, să facem mişcare şi să consumăm mai multe lichide, mai multă apă şi mai multe ceaiuri. Deoarece, după cum spun unii autori, în viroze, odihna şi hidratarea sunt cele mai la îndemână mijloace de prevenire şi tratament.