Ochii înroşiţi, simptom de COVID-19 sau conjunctivită? La ce să fii atent
Până nu de mult, eram obişnuiţi cu ideea că unele dintre simptomele frecvente de COVID-19: dificultăţile de respiraţie, tusea, febra, durerile de cap şi musculare, oboseala. Cu toate acestea, experţii descoperă alte simptome mai puţin obişnuite, cum este înroşirea ochilor.
Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, aproximativ 5% dintre pacienţii cu COVID-19 au şi acest simptom ocular. Nu trebuie să presupui imediat că ai COVID-19 dacă observi că ai ochii înroşiţi, dar nici nu poţi elimina cu totul această posibilitate.
Virusurile, bacteriile şi alergiile reprezintă cele mai frecvente motive pentru care apare conjunctivita. De obicei, alături de ochii înroşiţi există şi alte simptome: lăcrimare, senzaţie de obiect străin sau de arsură, mâncărime.
Ce legătura există între ochii înroşiţi şi COVID-19?
Cum virusurile sunt o cauză frecventă a înroşirii ochilor este de aşteptat ca şi virusul SARS-CoV-2 să ducă la apariţia acestei neplăceri. La fel ca nasul şi gura, ochii sunt căptuşiţi de membrane mucoase numite conjunctive, primele care iau contact cu virusurile ca SARS-CoV-2. De aceea, personalului medical din spitale li se cere să poarte mască de protecţie şi vizieră. Nu este clar dacă virusul poate fi transmis la nivel ocular, deşi SARS-CoV-2 este detectabil în lacrimi.
Ochii înroşiţi reprezintă un simptom care poate fi confundat cu cel tipic conjunctivitei. De asemenea, conjunctivita nu este legată de un stadiu al bolii COVID-19, fie el precoce, fie tardiv, nici cu severitatea bolii.
Dacă ai conjunctivită, dar şi alte simptome specifice COVID-19 (febră, tuse, respiraţie danevoioasă, pierderea mirosului sau gustului) poţi suspecta că ai COVID-19. De asemenea, trebuie să iei în calcul dacă te-ai protejat în mod adecvat, dacă vreun anumit context în care ai fost te-ar fi putut expune la virus, dacă te-ai vaccinat complet şi dacă este o rată mare de infectare în localitatea ta. Răspunsurile îţi pot indica riscul la care te-ai expus şi probabilitatea de a fi contractat virusul.
Ce alte indicii trebuie să urmăreşti pentru a trece la etapa de testare?
Dacă ai doar ochii înroşiţi, nu este nevoie să fi testat pentru COVID-19. Pe de altă parte, în cazul în care ai şi alte simptome ca febră, tuse, oboseală, ar fi o idee bună să faci un test. Acest lucru este valabil şi dacă simptomele conjunctivitei sunt mai intense, dacă lăcrimezi foarte mult, te dor ochii, ai mâncărimi insuportabile, ochii se umflă. În niciun caz, nu trebuie să fie testaţi toţi cei care au ochii înroşiţi, doar dacă a existat o expunere mare la virus sau există şi alte simptome.
Este indicată purtarea vizierei de protecţie?
Cu siguranţă trebuie să porţi mască de protecţie. În ce priveşte viziera,nu este încă foarte clar dacă aceasta este necesară, dar este obligatorie în cazul în care lucrezi într-un spital şi eşti mult mai expus la infectare.
Dacă mergi la cumpărături, nu ai nevoie neapărat de vizieră. Cel mai bun mod de a te proteja rămâne vaccinarea. Chiar dacă acest lucru nu previne pe deplin o infecţie, există o probabilitate mai mică să fii spitalizat sau să-ţi pierzi viaţa.
Nu-ţi atinge faţa, spală-ţi bine şi des mâinile şi nu uita că înroşirea ochilor, indiferent dacă este sau nu legată de COVID-19, indică o afecţiune contagioasă.
Citeşte şi:
Pandemia a dus la apariţia mai multor probleme oculare
Indirect, pandemia a exacerbat problemele oculare, mai ales în rândul copiilor şi tinerilor. Cercetările au descoperit că timpul redus petrecut în clasă şi creşterea perioadei în care toţi am stat mai mult în faţa unor ecrane au condus la creşterea oboselii oculare, dureri de cap, uscăciune a ochilor şi vedere înceţoşată, îndeosebi la copii.
S-a constatat o creştere a cazurilor de miopie în rândul şcolarilor chinezi, după şase luni de izolare pandemică. Singura soluţie este ca fiecare să facă pauze mai dese, de preferat la fiecare 50 de minute.