1 din 3 tineri riscă să facă forme severe de COVID-19. Specialiştii au aflat ce creşte vulnerabilitatea
O parte dintre tinerii adulţi prezintă un risc mai mare să facă o formă gravă de COVID-19 decât alţii, iar cercetătorii încearcă să afle motivele.
În primele zile ale pandemiei experţii nu credeau că tinerii adulţi se confruntă cu un pericol atât de mare în urma infectării cu SARS-CoV-2 comparativ cu vârstnicii. Apoi, lucrurile s-au schimbat: tinerii adulţi puteau să se infecteze şi să răspândească virusul, dar simptomele nu păreau să fie importante. Acum ştim că unii dintre tineri se pot îmbolnăvi grav şi chiar pot muri din cauza coronavirusului.
Nimeni nu ştie exact de ce o parte dintre tinerii adulţi par să prezinte un risc mai mare decât alţii, dar un nou studiu oferă un posibil indiciu. Într-un studiu publicat în publicaţia „Journal of Adolescent Health”, cercetătorii de la Universitatea din California, SUA, au descoperit că unul din trei adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani poate face o formă severă de COVID-19, ceea ce înseamnă că poate ajunge să fie internat la secţia de terapie intensivă sau riscă să moară.
Ce obiceiuri nesănătoase cresc riscul unei forme grave de COVID-19
Datele sunt încă teoretice, dar autorul studiului, dr. Sally H. Adams afirmă că adulţii tineri care fumează ar fi mai vulnerabili la formele grave de Covid-19.
În 2018, s-a observat că 14% dintre adulţii cu vârsta peste 18 ani au spus că obişnuiesc să fumeze. Unele cercetări indică mai mulţi adulţi tineri care încep să fumeze. Procentul celor care folosesc ţigara electronică a crescut la adulţii tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani, de la 5% în 2017 la aproape 8% în 2018. De obicei, adolescenţii prezintă cel mai mare risc de a iniţia unul sau ambele obiceiuri.
Lumea tinde să pună pe cei născuţi între 1981 şi 1996 într-o singură categorie. Astăzi, intervalul de vârstă pentru acest grup este de aproximativ 24 până la 40 de ani. „Ei au stiluri de viaţă, modele de sănătate şi nevoi de îngrijire a sănătăţii diferite decât cei puţin mai în vârstă, dar au mai multe bariere în calea îngrijirii sănătăţii”, spune Adams, specialist în medicină pentru adulţi la Universitatea din San Francisco.
Mai multe informaţii despre acest grup ar putea evidenţia modalităţi de a-şi reduce riscul şi de a forma strategii de sănătate publică. Fumatul a fost identificat ca unul dintre factorii care pot creşte riscul de a evolua către o formă gravă de COVID-19.
Studiul a utilizat date naţionale de la aproximativ 8.400 de bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, colectate între 2016 şi 2018.
Care dintre tineri sunt mai vulnerabili la COVID-19
În general, 32% din persoanele din baza de date au fost considerate „vulnerabile din punct de vedere medical” la COVIDD-19. Dacă ar fi eliminaţi din eşantion fumătorii, estimarea vulnerabilităţii este redusă la jumătate - de la 32% la 16%. Fumatul în ultimele 30 de zile a depăşit orice alt factor de risc, deşi, în general, tinerii au mai puţine boli care afectează de obicei persoanele în vârstă.
Rezultatele studiului nu ar trebui să fie surprinzătoare. Fumatul, chiar şi cel al unei ţigări electronice, afectează ţesutul pulmonar şi diminuează capacitatea de oxigenare. Reduce căile respiratorii şi imunitatea, iar sistemul respirator, desigur, este principala ţintă a SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.
Renunţă la fumat!
Dacă deja fumezi sau foloseşti o ţigară electronică, încearcă să renunţi la acest obicei. „Unele probleme de sănătate pot fi prevenite, iar altele nu. Fumatul este poate fi înlătura”, adaugă Adams. „Fumatul este corelat cu toate aceste rezultate negative asupra sănătăţii care tind să apară pe parcursul vieţii.”
Protejează-te de COVID-19
Îţi poţi reduce riscul de infectare prin mai multe măsuri simple: purtarea unei măşti de protecţie, păstrarea distanţei sociale, spălarea frecventă a mâinilor şi vaccinarea împotriva COVID-19. De asemenea, poţi utiliza dezinfectant pentru mâini dacă nu ai acces la apă şi săpun.