Certurile condimentează căsnicia

13 septembrie 2018   Relații de cuplu

Revista nr. 33//Oamenii nu sunt la fel, chiar dacă se iubesc, deci nici nu pot fi tot timpul de acord. Cu cât petrec mai mult timp împreună, cu atât cresc şansele de a se enerva unul pe altul şi a răbufni într-o ceartă. Dar după aversele emoţionale vin şi dulcile împăcări!

Este adevărat, ne ieşim din fire şi ne spunem vorbe grele. Sau poate, inconştient, reacţionăm exagerat. Cuprinşi de furie, pas cu pas, îl scoatem pe partener din sărite şi, câteodată, chiar din casă. Ei bine, este normal să ne mai sară muştarul dar, cu ceva control de sine, cearta poate fi aplanată. Vestea bună e că schimbul frecvent de replici usturătoare între tine şi soţul tău nu este întotdeauna îngrijorător. Specialiştii spun că partenerii care se ceartă des au mai multe şanse să rămână împreună, iar sentimentele dintre ei sunt mai puternice.

Discuţiile în contradictoriu întăresc legăturile

Nici o relaţie nu este ferită de certuri şi probleme, însă este esenţial ca partenerii să fie dispuşi să depună efort pentru a readuce armonia dintre ei. Fiecare membru al familiei are propria sa personalitate, vrea să se afirme şi să aibă ultimul cuvânt. Astfel, se creează fricţiuni care duc la dispute. Studiile de specialitate au demonstrat totuşi, că certurile sunt un rău necesar într-o relaţie. Mai mult, se spune că discuţiile în contradictoriu pot întări legătura dintre cei doi parteneri. Desigur, în cele mai rele cazuri, certurile pot dezmembra o căsnicie, atunci când nu există compromisuri sau când conflictul verbal se lasă cu violenţă fizică.

Monotonia distruge viaţa de cuplu

Să menţii pasiunea vie în cuplu nu este un lucru uşor. De cele mai multe ori dragostea se stinge din cauza monotoniei. Partenerii încep să se plictisească, să nu-şi mai vorbească ca odinioară şi nu se mai empatizează unul cu celălalt. De aceea, conflictele moderate scot cuplul din amorţeală, stârnesc emoţii, permit eliberarea energiilor negative şi declanşează reacţii care reaprind scânteia iubirii.

Certurile sunt sănătoase

Atunci când te supără ceva, trebuie să comunici acest lucru partenerului. Multe persoane, însă, nu au curajul să spună lucrurilor pe nume. Iar în momentele de conflict, îşi varsă furia şi nemulţumirile peste cei din jur. Dacă e să privim partea plină a paharului, în astfel de situaţii disputele te ajută să-ţi cunoşti partenerul şi aduc la suprafaţă lucruri pe care nu le ştiai. O ceartă poate dovedi faptul că vă pasă unul de celălalt şi că neînţelegerile sunt doar un semn că aveţi nevoie de mai multă comunicare. Conflictele pot fi privite şi ca oportunităţi de a vă apropia. De asemenea, se spune că partenerii care nu se ceartă, nu mai au intimitate emoţională şi sexuală şi ajung să devină simpli colegi de apartament, fiecare fiind preocupat de propria-i persoană şi de propriile interese.

Opreşte-te la timp

Fii răbdătoare. Dacă simţi că nu se ajunge la un consens şi conflictul devine distructiv, renunţă să mai alimentezi cearta. Poţi încerca să părăseşti camera sau chiar să nu mai vorbeşti un timp cu iubitul tău. Dacă el îţi reproşează ceva, încearcă să obţii cât mai multe detalii despe ceea ce îl deranjează. Orice ceartă poate fi încheiată cu o soluţie sau cu o decizie, trebuie doar să ştii cât de tare poţi să întinzi coarda şi când să te opreşti.

Mai multe