Cât de toxice sunt certurile în faţa copiilor?

1 49387 original jpg jpeg

În cuplu, este imposibil să nu apară din când în când şi câte o ceartă. Copiii au felul lor de a le percepe. Cum să eviţi ca ei să sufere din cauza conflictelor voastre?

Problemele sunt inevitabile,ele fac parte din viaţă. Nu trăim la Disneyland,nici într-o poveste cu zâne. Şi nici copiilor nu trebuie să le arăţi o imagine falsă a realităţii.

Mai bine îi înveţi de mici să observe realist şi,mai ales,să depăşească un conflict. Certurile sunt dezagreabile,neliniştitoare,dar împăcările sunt atât de bune!

Pentru un copil,să vadă că o neînţelegere se rezolvă şi chiar poate atrage o îmbunătăţire a lucrurilor este esenţial.

Mai târziu,nu-i va fi frică de confruntări,ştiind cum e cel mai bine să le facă faţă. Nu uitaţi că voi,părinţii,sunteţi primele modele de viaţă.

Orice conflict are o soluţie

Asistând la certurile voastre şi observând cum încercaţi să le rezolvaţi,copilul va învăţa să caute şi el soluţii pentru neînţelegerile care apar în viaţa lui. Important e să-i fie clar că uneori avem dreptul să nu fim de acord cu cel de lângă noi,chiar dacă asta poate provoca o ceartă.

Va deduce că,la rândul lui,are dreptul să aibă o opinie diferită de a celorlalţi. El trebuie să ştie de mic să îşi apere părerile. La fel de bine,din certurile voastre el va înţelege ce e toleranţa. Astfel,copiii ai căror părinţi se ceartă des pot fi mai rebeli şi mai siguri pe ei decât ceilalţi. Sau se pot închide în ei. Cum să faci ca să nu greşeşti ?

Nu-l pune să aleagă între părinţi

Insultele şi cuvintele care rănesc sau jignesc sunt cu adevărat toxice. Ele afectează grav copilul care-şi iubeşte şi tatăl,şi mama. Cel mai rău este când el e ­luat ca martor,arbitru sau ca suporter într-o dispută conjugală. Practic,i se impune să aleagă între părinţi. Se va simţi obligat să spună că preferă un părinte sau altul.

Cere ajutor!

Copilul a devenit apatic şi necomunicativ sau,din contră,este rebel,se ceartă cu oricine? Încearcă să discuţi deschis cu el sau mergi la un psiholog. Vei afla uimită că pe cel mic îl pot afecta lucruri la care nu te aştepţi:un simplu cuvânt sau un gest oarecare între părinţi se transformă în sufletul lui într-o catastrofă.

Cuvintele care fac rău

Tatăl îşi înjură soţia,iar mama,în replică,foloseşte cele mai dure jigniri. Şi tot scenariul se desfăşoară în faţa copiilor. Fără a se gândi la cei mici,mulţi părinţi se ceartă ani în şir,apoi se miră cînd copilul îi jigneşte.

Aşa a văzut la ei că-şi poate exprima nemulţumirea sau furia. Mai târziu,la maturitate,aceşti copii vor copia modelul părinţilor,imaginându-şi că o căsnicie este un permanent război.  Iubirea ca antidot

Foloseşte iubirea ca antidot! Arată-i copilului că vă iubiţi,chiar dacă vă mai certaţi. Gesturile drăgăstoase,alinturile de azi vor compensa reproşurile şi conflictele de ieri.

Sfat

Obişnuieşte-ţi copilul cu un stil de viaţă sănătos,pentru că sunt şanse foarte mari să-l păstreze pentru toată viaţa.



Recente

cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg