5 tehnici de controlare a furiei
Nu există persoană care să nu fi trecut prin experienţa unui episod de furie. Există însă situaţii în care un comportament violent duce la consecinţe pe care le regreţi mai târziu. Iată câteva tehnici pe care le aplici atunci când simţi că nervii tăi sunt greu de controlat.
Adoptă tehnica celor 10 minute
Atunci când starea de nervozitate atinge cote maxime şi simţi nevoia să spargi, să trânteşti, să ţipi sau chiar să loveşti pe cineva, e cazul să spui imediat „stop“. Să îţi păstrezi cumpătul în situaţii critice nu este uşor, însă te poate scăpa de multe neplăceri pe care nu le realizezi pe moment. Orice s-ar întâmpla, numără până la 10 înainte să acţionezi când eşti irascibilă. Dacă eşti foarte furioasă, mai adaugă un zero şi începe numărătoarea până la 100. Cu siguranţă că îţi vei mai pierde din elan. Vorbele spuse la mânie sunt foarte periculoase şi uneori pot avea consecinţe greu de reparat. Aşa că, trage aer în piept şi începe să numeri până eşti suficient de calmă pentru a purta o discuţie.
Ieşi la o plimbare
Când eşti foarte nervoasă şi simţi că îţi este greu să te mai controlezi, cel mai bine este să te îndepărtezi de sursa care îţi provoacă acest sentiment. Chiar şi la locul de muncă este indicat să te desprinzi pentru câteva minute de situaţia căreia simţi că nu îi mai poţi face faţă. Fă o scurtă plimbare şi oxigenează-ţi creierul. Creează-ţi un spaţiu mental şi fizic, departe de obiectul furiei tale. Dacă eşti în trafic şi te irită peste măsură aglomeraţia, dă drumul la radio şi începe să cânţi cu toata puterea prima melodie care se aude pe fundal. Ai toate şansele să te calmezi încet, încet.
Tratează situaţia cu umor
Râsul este molipsitor, chiar şi cel care porneşte dintr-o stare de furie. Atunci când te afli într-o situaţie tensionată, încearcă să aduci cumva umorul la suprafaţă, recomandă psihologii. Fie că faci o glumă în stilul haz de necaz, fie că adopţi o grimasă comică care să îl dezarmeze pe interlocutorul tău sau te gândeşti la ceva amuzant, aceste tehnici au rolul de a detensiona atmosfera. Ţine minte că este imposibil ca două persoane să aibă întotdeauna aceeaşi opinie şi nu lăsa furia să te controleze!
Preţuieşte-ţi liniştea
Poate ai toate motivele sa fii nervoasă pe cineva, însă înainte de a lăsa acest sentiment să te acapareze, acordă-ţi un moment de luciditate şi gândeşte-te dacă merită. Pune mai mare preţ pe liniştea ta interioară şi pe starea de bine decât pe nevoia de a riposta cu orice preţ. Atunci când te înfurii, te dezechilibrezi emoţional, te încarci cu energii negative şi îţi expui slăbiciunile. Uneori, calmul spune mult mai multe despre tine decât o vorbă aruncată la nervi, iar stăpânirea de sine denotă putere.
Foloseşte principiile indiene
Potrivit medicinei tradiţionale indiene, corpul nostru este acoperit cu o hartă de puncte sensibile, care atunci când sunt supuse presiunii acţionează asupra stărilor noastre fizice şi psihice. Apasă tare, cu degetul mare, în punctul din centrul palmelor sau al tălpilor. Folosind această metodă vei neutraliza tensiunea nervoasă acumulată. Totodată, respiraţia profundă ajută la oxigenarea creierului şi te ajută să îşi redobândeşti calmul.