Libido în exces? Cum îi spui partenerului că ai nevoie de o pauză
Nu trebuie să ne potrivim în tot și toate pentru a forma un cuplu reușit. Câteodată mici schimbări sau opinii diferite sunt binevenite. Ce faci când el își dorește mai multe momente de intimitate cu tine decât își dorești tu cu el?
Prea mult sex poate lăsa urme la nivel fizic, cum ar fi dureri sau iritații, de aceea este normal să vrei să mai iei pauze din când în când. De asemenea, unul dintre parteneri poate să constate că nu mai ajunge la orgasm și că are nevoie de o perioadă în care să nu mai facă sex.
În plus, dacă sunteți împreună de mult timp, nu e nimic anormal ca la un moment dat să simțiți că v-ați săturat unul de altul din punct de vedere fizic, și atunci să aveți nevoie de o pauză pentru a vi se face din nou dor de partener. Oricare ar fi motivul, contează foarte mult cum discutați despre acest aspect.
Explică ce ai nevoie
Când îi ceri partenerului să luați o pauză de la sex, fă acest lucru într-un mod respectuos și adresându-te cu calm. Este foarte important să explici cinstit despre ce este vorba: poate că ai nevoie să vă conectați ceva mai mult la nivel emoțional, poate ai nevoie de câteva zile sau de mai multe în care să stați mai mult de vorbă pe diverse teme și simți că sexul vă „ia mințile‟ și vă împiedică să aveți discuții serioase sau poate că ai o problemă de natură fizică (o durere, o afecțiune etc) care impune o pauză de la sex.
Fii înțelegătoare
Când îi propui partenerului o pauză de la sex, ia în calcul că acesta nu doar că te va întreba „de ce?‟, dar probabil se va simți ori nedumerit, neînțelegând de unde vine această propunere, ori rănit, gândindu-se că poate nu te satisface cum ai nevoie, ori furios, crezând că vrei să te desparți de el și așa mai departe. De aceea, ai răbdare cu eventualele sale întrebări, nu te enerva dacă își manifestă tristețea sau supărarea, ci asigură-l de iubirea și loialitatea ta și răspunde-i în detaliu la nelămuriri.
Stabiliți reguli
Orice decizie în cuplu trebuie luată în așa fel încât ambii parteneri să fie de acord cu ea și nici unul să nu simtă că face un sacrificiu foarte mare (sau pentru foarte mult timp). Stabiliți împreună cât să dureze această pauză și ce să faceți în timpul ei: fie nu vă atingeți deloc la modul sexual, fie întreprindeți diverse activități cu tentă erotică, dar fără să faceți sex.
În cazul în care nu este vorba de un motiv medical care impune abstinență pe o perioadă mai lungă, psihologii sunt de acord că o pauză de la sex de una, cel mult două săptămâni, este suficientă pentru a rezolva orice situație care are legătură cu această pauză.
Dacă pauza de la sex are legătură cu faptul că a devenit un fel de corvoadă, stați de vorbă cinstit despre acest aspect. De exemplu, cuplurile care își doresc un copil și nu reușesc să conceapă și fac sex „după ceas‟, în anumite zile, la anumite ore etc. pot ajunge să nu se mai bucure de actul în sine și să fie tot mai stresate că nu reușesc să obțină sarcina. Astfel, poate fi nevoie de o pauză în care să discute deschis și să stabilească o modalitate mai adecvată de a merge mai departe cu încercările.
În unele situații, poate fi vorba inclusiv de o dependență de sex (hipersexualitate) de care suferă unul dintre parteneri, iar celălalt pur și simplu nu face față cerințelor exagerate ale acestuia. În acest caz, persoana care suferă de această dependență poate avea nevoie atât de psihoterapie (s-a dovedit că terapia cogntiv-comportamentală este eficientă), cât și de medicație (unele antidepresive pot reduce libidoul exagerat) pentru a reuși să ducă o viață normală, în care sexul este un element cât se poate de important, dar nu este totul.
foto - Shutterstock