Semne că ai lângă tine un narcisist

31 martie 2018   Sexualitate

E frumos, inteligent, charismatic. Ştie să vorbească, ştie să seducă. Pare bărbatul ideal, nu ? Şi totuşi… I se mai spune şi vampir emoţional, pentru că se hrăneşte cu emoţia negativă a victimelor sale. Fiindcă, în spatele aparenţei fermecătoare, stă un mincinos şi un manipulator.

Narcisistul suferă de o tulburare de comportament care este echivalentul imaturităţii emoţionale. Pentru el, celălalt nu există, sau e acolo doar pentru a-i satisface nevoile. Narcisistul este un egocentric absolut, totul trebuie să se învârtă în jurul prea preţioasei sale persoane. Nu se iubeşte decât pe sine. Poate să aibă o imagine devalorizantă despre sine – pe care şi-o reabilitează devalorizându-i pe alţii. Îşi manipulează apropiaţii şi nu resime nicio vină când îi răneşte pe cei din jur.

Egocentric şi inteligent

Vampirul emoţional are o viziune grandioasă despre sine şi simte o nevoie constantă de a fi admirat de cei din jur. Lipsa de empatie, incapacitatea de a-şi gestiona frustrările, instabilitatea emoţională sunt cele mai evidente simptome ale tulburării de care suferă. Acestea sunt dublate de o inteligenţă sclipitoare: în societate, narcisistul străluceşte şi e capabil să facă totul pentru a dobândi un statut social de invidiat. E capabil să facă studii strălucite pentru a-şi câştiga locul pe care nu se îndoieşte că-l merită.

Călăul seducător

Ştie să se folosească, cu abilitate, de toate armele seducţiei. La prima vedere, pare soţul desăvârşit, ginerele perfect, asociatul ideal. Charisma aceasta îi permite să-şi manipuleze mai uşor victimele. În spatele vorbelor frumoase, se ascunde adesea un mesaj negativ, reproşuri sau critici. Îşi flatează victima, ca s-o distrugă mai bine. Poate să treacă mult timp până ce prada lui să-şi dea seama că cel pe care ea-l numeşte suflet-pereche, că bărbatul fără de care nu poate respira şi exista, este de fapt călăul.

Nevoia de a deţine controlul

Într-o primă fază, narcisistul îşi pune ca nimeni altul în valoare partenera: o ridică în slăvi, îi cântă ode înălţătoare, o urcă pe un piedestal – ca să aibă de unde-i da brânci, mai apoi. Iar când „aleasa“ sa e la pământ, fără să ştie prea bine ce i se întâmplă, narcisistul îmbracă pelerina eroului şi se face că-şi trage iubita din nou pe uscat. Iar o înalţă în slăvi, şi iar îi face vânt pe margina prăpastiei. Este ceea ce specialiştii numesc „relaţia victimă-călău-salvator“.  De fapt, tot acest ciclu repetitiv ascunde o anxietate profundă: nacrisistul simte nevoia să controleze totul, să tragă sforile, să aibe ultimul cuvânt.

Oricine poate fi victimă

Chiar şi persoanele cele mai inteligente pot să cadă în plasa unui astfel de personaj, fiindcă este imposibil să recunoşti o personalitate narcisistă la începutul relaţiei. Narcisistul mimează perfect sensibilitatea şi empatia, iar o persoană fragilă emoţional – în urma unui divorţ, a pierderii locului de muncă -  este victimă sigură. Vampirul emoţional îşi miroase imediat prada, iar aceasta e suficient de naivă ca să creadă că el, eroul, o va salva de propriile sale angoase.

Îţi vei pune următoarea întrebare: de ce victima contină să rămână în relaţie după ce a descoperit jocul dublu al narcisistului? Ei bine, pentru că pur şi simplu nu poate. Acţionează ca şi cum ar fi drogată, ca şi cum viaţa s-ar termina fără prinţul otrăvit, dar fermecător. Este chiar în stare să accepte cererea în căsătorie a unui astfel de bărbat, de teamă să nu-l piardă. Pentru ele, dragostea ajunge să echivaleze cu suferinţă, chiar dacă acest lucru nu e adevărat. Viaţa arată însă că sunt victime care reuşesc să scape de farmecele călăului lor. Sunt cele care învaţă din eşecuri, cele care sunt suficient de isteţe ca să se desprindă de o legătură toxică, fără a stârni răzbunarea tiranului.

Cum acţionează un narcisist

-Întreţine o comunicare confuză

-Îşi schimbă frecvent opiniile

-Minte cum respiră

-E gelos

-E incapabil să-şi asume responsabilitatea faptelor sale

-Nu poate să recunoască nevoile şi sentimentele celuilalt

-E într-o căutare continuă a recunoaşterii şi succesului

-Trece uşor de la o dispoziţie la alta

-Nu e conştient de răul pe care-l provoacă, chiar dacă influenţa pe care o exercită asupra celorlalţi e bine calculată.

dacă această tulburare de comportament poate să afecteze pe oricine, indiferent de sex, mediul în care creşte copilul şi traumatismele suferite în timpul copilăriei pot accentua problema?

Mai multe