6 semne că ai putea fi o narcisistă
Când încrederea în sine poate să treacă linia şi să ducă la auto-obsesie? Vezi care sunt cele 6 semne care indică faptul că ai putea suferi de narcisism, fără ca tu să îţi dai seama.
Ce este narcisismul?
Narcis este un personaj mitologic,blestemat să se îndrăgostească de propria imagine,văzută în luciul apei unui lac. În ziua de astăzi,termenul de narcisist a ajuns să însemne ceva mai mult de atât. Narcisismul se prezintă sub multe forme,de la egocentrism la grandiozitate patologică. Un studiu realizat în 2009 estimează că 6% din oameni suferă de personalitate narcisică.
Îţi place să fii în centrul atenţiei
Narcisistul domină conversaţiile,spune psihoterapeutul Joseph Brugo,PhD. Ei se simt obligaţi să vorbească despre ei înşişi şi exagerează în relatarea realizărilor lor. Ai putea să te trezeşti că îţi înfrumuseţezi poveştile,filtrându-le pentru a impresiona publicul. Aceste falsuri sunt uşor de scuzat,fiind de multe ori mici minciuni albe. Dar,de fapt,ele servesc unui scop mai riscant:acela de a prezenta o versiune idealizată a propriei persoane,de teama că în realitate nu eşti destul de bună.
Ai obiceiul de a da sfaturi (nesolicitate)
Sigur,încerci să fii de ajutor,recomandând cele mai bune restaurante din Roma,sau împărtăşind din înţelepciunea ta parentală,de "mamă" a doi căţei. Dar,de fapt,astea sunt simple oportunităţi de a demonstra cunoştinţelele tale superioare,explică Brugo. Narcisista vrea mereu să pară că ştie puţin mai multe decât ceilalţi.
Deteşti să stai la rând
Te simţi frustrată dacă cineva nu îţi răspunde la telefon imediat. La un anumit nivel,simţi că meriţi un tratament special,nu are nicio importanţă dacă eşti printre prieteni sau la rând la cinema. Indiferent de nevoi,un narcisist va vrea ca ele să fie imediat rezolvate,spune psihoterapeutul specializat în probleme de familie,Karyl McBride,PhD.
Ambiţia ta nu cunoaşte limite
Aceste persoane tind să creadă că sunt în mod natural speciale şi o parte a unei clase de elită,care merită doar ce e mai bun. De asemenea,ele preferă să se asocieze cu alte persoane "de înaltă clasă" şi pot fi obsedate de simboluri ale statutului (de la pantofii asortaţi cu căruciorul copilului,la broşe în nuaţa genţii)-şi chiar minimalizează importanţa cuiva care nu vrea să facă parte din acelaşi club exclusivist.
Eşti tipul competitiv
În viziunea unui narcisist asupra lumii,există câştigători şi perdanţi,spune Brugo,iar el simte nevoia de a câştiga în aproape fiecare domeniu,de la jocul de pe terenul de tenis,la proiectele de la birou,şi chiar la numărul de activităţi în care este implicat în comunitate. El trebuie să fie superior celorlalţi,într-o căutare neobosită de a dovedi dominaţia lor. Adversarul ar putea fi un străin sau cineva drag. Astfel,îi este dificil să sărbătorească succesele altora,cum ar fi,să zicem,faptul că sora şi-a luat o casă nouă-deoarece,în acel moment,altcineva este "câştigătorul".