Un nou anticorp ar putea reduce simptomele severe de COVID-19 şi ar putea preveni pandemii viitoare

4 noiembrie 2021   Dragoste și sex

În urma unei cercetări realizate recent, a fost descoperit şi testat un nou anticorp care poate ajuta la scăderea severităţii infecţiilor cu COVID-19 şi ale mutaţiilor noului coronavirus.

Cercetările publicate în revista americană „Science Translational Medicine” au arătat că s-a identificat un nou anticorp care a fost testat pe animale. S-a descoperit că acest nou anticorp blochează infecţiile şi minimizează simptomele împotriva unei varietăţi de coronavirus, precum şi a bolii originale. Anticorpul ar putea fi valorificat pentru a preveni viitoarele variante de COVID-19.

Cum a fost găsit noul anticorp

În cursul cercetării a fost izolat anticorpul prin analizarea sângelui unui pacient care fusese infectat cu SARS-CoV-2. Oamenii de ştiinţă au comparat rezultatele cu cele obţinute în urma studierii probelor provenite de la un pacient infectat cu virusul SARS-CoV-1 care a provocat un focar în anul 2000.

Cercetătorii au descoperit peste 1.700 de anticorpi pe care sistemul imunitar îi produce. Aceştia se leagă în anumite locuri ale virusurilor pentru a bloca agentul patogen şi a oprit infectarea celulelor. Când virusurile suferă mutaţii, multe locuri de legare sunt modificate sau eliminate, ceea ce face anticorpii ineficienţi. Cu toate acestea, există şi zone ale virusului care rămân neschimbate, în ciuda mutaţiilor. Cercetătorii s-au concentrat pe anticorpii care vizează aceste zone datorită potenţialului acestora de a fi foarte eficienţi. Astfel au fost găsiţi 50 de anticorpi care aveau capacitatea de a lega atât virusul SARS-CoV-1, cât şi SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19. După mai multe analize suplimentare, un singur anticorp de legare încrucişată a ieşit în evidenţă.

Anticorpul poate bloca mai multe coronavirusuri

Noul anticorp este capabil să se lege la o multitudine de coronavirusuri animale în plus faţă de cei doi agenţi patogeni care infectează oamenii. Ca rezultat, poate neutraliza o gamă largă de coronavirusuri.

Barton Haynes, autorul principal al studiului, a declarat: „Acest anticorp are potenţialul de a fi terapeutic pentru epidemia actuală. Ar putea fi, de asemenea, disponibil pentru viitoare focare, dacă sau când alte coronavirusuri vor trece de la gazdele lor naturale animale la oameni”.

Citeşte şi:

Un tratament antiviral pentru COVID-19 ar putea fi aprobat în curând. Studiile clinice indică o reducere cu 50% a riscului de spitalizare

Cercetătorii au testat, de asemenea, acest anticorp pe cobai pentru a vedea dacă ar putea bloca eficient infecţiile sau reduce la minimum infecţiile. Concluziile studiului sugerează că poate face ambele. Anticorpul a protejat cobaii împotriva dezvoltării infecţiei şi au combătut boala COVID-19 indiferent de variantele sale, inclusiv Delta. De asemenea, oferă protecţie împotriva multor coronavirusuri animale care au potenţialul de a provoca pandemii umane.

Anticorpul a redus simptomele pulmonare severe la animalele pe care a fost testat. Un alt autor al studiului, Ralph S. Baric, a subliniat: „Descoperirile oferă un şablon pentru proiectarea strategiilor universale de vaccin care sunt rezistente la variantele virusului şi oferă o protecţie largă împotriva celor cunoscute‟.

FOTO: Shutterstock

Mai multe