Un tratament antiviral pentru COVID-19 ar putea fi aprobat în curând. Studiile clinice indică o reducere cu 50% a riscului de spitalizare

1 shutterstock 1682572513 jpg jpeg

În prezent, sunt analizate mai multe tratamente antivirale orale. O companie farmaceutică germană va solicita autorizarea de urgenţă pentru utilizarea unui antiviral după ce un studiu clinic a arătat că acesta a redus cu 50% riscul de spitalizare şi deces ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2.

Mai multe tratamente antivirale orale pentru COVID-19 sunt în lucru, dar unul dintre acestea ar putea fi disponibil în curând. Cercetătorii sunt optimişti şi susţin că medicamentul numit Molnupiravir va oferi tuturor un mod uşor şi accesibil de a trata simptomele bolii COVID-19.  Acesta tratament ar putea fi administrat la fel de uşor ca oricare altul. Companiile farmaceutice Merck şi Ridgeback Biotherapeutics intenţionează să solicite autorizaţia de utilizare de urgenţă pentru medicamentul Molnupiravir după ce studiile clinice au arătat că este eficace.

Reprezentanţii companiei Merck a declarat că s-a observat o reducere a riscului de spitalizare sau deces din cauza COVID-19 cu 50% pentru participanţii la studiu cu simptome uşoare şi moderate care au luat medicamentul, comparativ cu participanţii cărora li s-a administrat placebo.

„Cu aceste rezultate convingătoare, suntem optimişti că medicamentul poate deveni parte a efortului global de combatere a pandemiei‟, a declarat Robert M. Davis, CEO şi preşedinte al Merck.

La auzul acestor veşti, guvernul australian a precomandat deja 300.000 de tratamente orale antivirale experimentale Molnupiravir. Medicamentul nu este încă disponibil pentru a fi eliberat în farmacii, deoarece nu a primit aprobarea autorităţii de reglementare a medicamentelor din Australia. Dacă va fi aprobat, poate fi utilizat în comunitate pentru a proteja pacienţii cu simptome uşoare şi medii să dezvolte forme severe.

Cum acţionează medicamentul Molnupiravir?

Medicamentul a fost creat iniţial pentru a combate gripa, dar este, de asemenea, eficient în reducerea numărului de decese şi spitalizări cauzate de boala COVID-19. Este un antiviral experimental care acţionează împotriva unei game de virusuri respiratorii, inclusiv SARS-CoV-2.

„Molnupiravir este un antiviral conceput iniţial pentru a fi un spectru larg împotriva multor virusuri, prin inhibarea replicării virale. Molnupiravir inhibă replicarea SARS-CoV-2, agentul care provoacă COVID-19, aşa că a fost testat într-un studiu care a arătat că timpul până la eliminarea ARN-ului viral a scăzut şi a fost eficient în cazul a 92% din participanţi care au primit 800 mg Molnupiravir de 2ori pe zi‟, a spus Monica Gandhi, profesor de medicină la Universitatea din California, San Francisco, care a explicat rezultatele studiilor clinice şi importanţa acestora.

Citeşte şi:

Simptomele bolii COVID-19 apar, de obicei, în această ordine. Semnele pe care să le urmăreşti!

Molnupiravir acţionează prin stoparea replicării virusului. Face acest lucru imitând doi compuşi naturali numiţi citidină şi uridină, care sunt necesari pentru a produce ARN. Când organismul încearcă să reproducă virusul, acesta încorporează Molnupiravir în structura ARN în loc de versiuni de citidină şi uridină. Rezultatul este acumularea de mutaţii în ARN-ul virusului care apoi îl împiedică să provoace boli.

Acest tip de tehnologie nu este nouă. De fapt, în chimioterapie, se prescriu de peste 50 de ani medicamente care imită ARN-ul. Un medicament, numit Fluorouracil, acţionează prin prevenirea producţiei de ADN în interiorul celulelor canceroase prin imitarea ingredientului din ADN numit timină.

S-a dovedit eficient în formele uşoare şi medii, cu puţine reacţii adverse

Recent, compania farmaceutică germană Merck a anunţat rezultatele intermediare ale unui studiu clinic de faza 3 pentru medicamentul experimental Molnupiravir.

Compania a constatat că medicamentul a redus semnificativ riscul de spitalizare sau deces la pacienţii care au luat medicamentul în timp ce aveau forme uşoare şi medii de COVID-19.

„Molnupiravir a fost testat cu ajutorul unor pacienţi ambulatori cu forme uşoare şi medii de COVID-19 care au avut cel puţin un factor de risc pentru a se confrunta cu o formă severă, pentru a vedea dacă medicamentul previne spitalizarea sau decesul. La analiza intermediară a studiului, 775 participanţi din 1.500 înscrişi au fost eliberaţi astăzi”, a adăugat medicul Monica Gandhi. „Analiza intermediară a studiului a arătat că medicamentul a redus riscul de spitalizare sau deces cu 50%. Până în ziua 29, nu au fost raportate decese la pacienţii care au primit Molnupiravir, comparativ cu 8 decese la pacienţii care au primit placebo‟,a conchis Gandhi.

Studiul clinic a demonstrat eficacitatea medicamentului şi a fost de asemenea capabil să demonstreze că Molnupiravir este sigur. Rata efectelor secundare a fost aproape aceeaşi atât în grupurile care au luat medicamentul, cât şi în cele cărora li s-a dau un placebo. Studiile clinice anterioare au constatat că nu există efecte secundare grave. Cele mai frecvente reacţii adverse au fost durerea de cap şi diareea.

Trebuie să aşteptăm ca datele complete să fie publicate şi verificate pentru a fi pe deplin încrezători în medicament. Dar rezultatele par să indice că poate fi util pentru tratamentul precoce al bolii COVID-19 pentru a preveni dezvoltarea formelor grave şi a spitalizării.

Cum va fi folosit?

Tratamentul va putea fi administrat pe cale orală, în timp ce bolnavii se află izolaţi la domiciliu, după ce primesc o reţetă de la medicul lor. Va presupune luarea a 200 miligrame pe zi, timp de 5 zile, 4 capsule dimineaţa şi 4 după-amiaza. Un pacient poate alege dacă doreşte să ia medicamentul cu sau fără alimente, deoarece nu pare să afecteze eficacitatea medicamentului.

Tratamentul ar putea veni în completarea vaccinării

Un medicament antiviral, Remdesivir, a fost utilizat ca tratament COVID-19, dar este destinat pacienţilor spitalizaţi cu forme severe de boală, în timp ce noile antivirale ar putea fi eliberate în farmacii.

„Aceste medicamente au potenţialul de a juca un rol semnificativ în stoparea pandemiei COVID-19. O pilulă ar avea ca scop inhibarea replicării virusului până la punctul în care apărarea naturală a corpului îl poate combate în mod eficient, reducând severitatea infecţiei‟, a spus dr. Kelly McKee Jr., coordonatorul echipei care a realizat studiul clinic Revive Therapeutics FDA pentru bucilamină, un agent antireumatic testat ca tratament oral contra COVID-19.

Interviu. Medicul Octavian Jurma: „Se conturează cel mai grav val pandemic din România‟

Astfel de medicamente sunt o măsură importantă care vine în completarea vaccinării şi a metodelor de protecţie (măştile, distanţarea fizică, spălarea frecventă a mâinilor) pentru a reduce răspândirea infecţiei în comunităţi.

Nu este un leac miraculos

Crearea de noi antivirale în timpul unei pandemii precum cea de COVID-19 nu este atât de uşoară pe cât pare. Portivit profesorului Ravi Starzl de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh şi cofondator al companiilor americane de biotehnologie BioPlx şi Firebreak, încercarea de a crea antivirale pentru tratarea gripei s-a dovedit a fi extrem de dificilă, deoarece virusurile sunt motoare eficiente de distrugere. El a menţionat că medicamentele antivirale aprobate clinic sunt disponibile în prezent pentru doar 10 dintre cele peste 220 de virusuri despre care se ştie că infectează populaţia lumii. De asemenea, pot avea efecte secundare considerabile.

 „Chiar şi eficacitatea medicamentului Tamiflu nu este întotdeauna clară. În general, este eficace numai dacă medicamentul este luat la începutul infecţiei, înainte ca virusul să aibă şansa de a se replica‟, a susţinut şi Kristen Nichols, consultant în managementul bolilor infecţioase pediatrice la compania americană Wolters Kluwer.

Cu toate acestea, intervenţia timpurie este modul în care producătorii speră să învingă COVID-19. Acest lucru este mai uşor de realizat cu o pastilă decât cu o injecţie. Ar fi grozav dacă un astfel de medicament ar reduce transmiterea bolii şi a riscului de spitalizare, scăzând presiunea şi supraaglomerarea cu care se confruntă în prezent spitalele.

FOTO: Shutterstock



Recente

sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg
bărbat în boxeri  foto   Shutterstock jpg
Singur de Sarbatori  Aaa atragi dragostea  Sursa foto shutterstock 157161779 jpg