Ce nu ştiai despre fluviul Gange
Despre Gange ştim că este fluviul sfânt al Indiei, pe care hinduşii îl venerează sub forma personificată a zeiţei Ganga. Fluviul este important şi din punct de vedere istoric, deoarece multe din fostele capitale provinciale sau imperiale s-au situat pe malurile sale.
Iată câteva lucruri interesante pe care nu le ştiai despre fluviul Gange:
1. Cu o lungime de 2525 km, Gange este o linie de salvare pentru milioane de indieni care locuiesc de-a lungul cursului şi depind de ea pentru nevoile lor zilnice.
2. Fluviul Gange izvorăşte din gheţarul Gangotri, din provincia indiană Uttaranchal, din centrul munţilor Himalaya (o regiune învecinată cu China), la aproximativ 14.000 de metri deasupra nivelului mării, şi se varsă în golful Bengalului, prin vasta deltă din Sunderban.
3. Se consideră o ”tirtha” (cuvânt hindus) care simbolizează un punct de trecere între pământ şi cer. Este descrisă în Mahabharata (una dintre cele două epoci principale sanscrite din India antică) ca fiind ”cel mai pur fluviu, născut din toate apele sacre”, reprezentând personificarea zeiţei Ganga.
4. Potrivit vechilor scripturi hinduse, cum este ”Skanda Purana”, zeiţa Ganga este mama foster a lui Karttikeya (Lordul Murugan, fiul lui Goddes Parvati şi Lordul Suprem Shiva).
5. Geografi, mitologi şi istorici consideră acest fluviu remarcabil drept inima culturii, tradiţiei şi vieţii indiene. În plus, cuvântul ”Ganga” este menţionat în Rig Veda 6.45.31, dar nu este sigur dacă referinţa este de fapt la râu.
6. Este considerat cel mai sfânt râu din India cu semnificaţie religioasă, spirituală şi rituală. Oamenii intră în acest râu pentru a se purifica. Există 6 zile în care ei se scaldă, hotărâte de alinierea stelelor când preoţii hinduşi se scaldă pentru a-şi spăla păcatele şi pentru a se elibera de samsara - ciclul de moarte şi renaştere.
7. Numeroşi pelerini îşi iau acasă apă din râu în recipiente mici, pentru a le da familiei şi prietenilor care nu reuşesc să participe.
8. Destinaţiile populare de pelerinaj includ Varanasi; Ayodhya, locul de naştere raportat al Domnului Rama; Mathura, locul de naştere al lui Krishna; Kurukshetram, locul unei mari lupte care a avut loc în Mahabharata; şi Muntele Kailas din Tibet, despre care se spune că vârful este cetatea din cer a lui Shiva.
9. Aproximativ 40% din populaţia Indiei supravieţuieşte pe acest râu prin folosirea apei sale. Totuşi, în prezent, acest râu se află în criză de apă pură. De exemplu, în zona Varanasi, râul a avut o dată o adâncime medie de peste 60 de metri, dar în unele locuri, acum are doar zece metri.
10. Unele dintre oraşele importante situate pe malurile acestui râu includ: Hardwar, Hrishikesh, Allahabad, Varanasi, Kanpur, Bhagalpur şi Patna.
11. Cele mai importante râuri care curg în Gange sunt: Gomti, Ramganga, Gandaki, Ghaghara, Koshi, Burhi Gandak, Tamsa, Mahananda, Fiul, Yamuna şi Punpun.
12. Fluviul Gange depozitează aproximativ 1,6 miliarde de tone de sedimente prin fluxul său în fiecare an. Cantitatea de sediment depozitat de acesta este cu 400% mai mare decât sedimentul depus de Amazon, cel mai mare fluviu din lume.
13. Fluviul Gange este casa a peste 90 de specii de amfibieni, 140 de specii de peşti şi 5 zone care adăpostesc păsări care nu se mai găsesc în altă parte din lume.
14. Rechinul din fluviul Gange este listat ca o specie pe cale de dispariţie.
15. Delfinul din fluviul Gange este în esenţă orb şi nu poate trăi decât în apă dulce. Acest animal vânează prin emiterea de ultrasunete, care se ghidează către peşti, permiţându-le să "vadă" o imagine în mintea lor.
Credit foto: