Ceaiul, elixirul vieţii
Ceaiul este mai mult decât o băutură - este elixirul pentru viaţă. Oferirea de ceai este pentru chinezi, japonezi şi indieni, ele fiind primele popoare care au consumat ceai, simbolul prieteniei, al ospitalităţii şi al respectului.
Tipuri de ceaiuri
Deşi există o varietate de ceaiuri disponibile pe piaţă în prezent, se ştie că există patru tipuri majore de ceai – negru, verde, alb şi oolong. Toate aceste soiuri de ceai provin dintr-o plantă, Camellia sinensis. Tratamentul frunzelor de ceai duce la crearea de diferite soiuri de ceai. De exemplu, ceaiul negru este foarte fermentat, în timp ce ceaiul alb este procesat la minim. Metodele de procesare duc la o diferenţă vastă de gust şi aspect. Sri Lanka este specializată în producţia de ceai negru. Nu e de mirare că ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, a doua după apă.
Inventarea plicurilor cu ceai
Ştiai că plicurile cu ceai au fost inventate accidental? Thomas Sullivan este cel care a inventat accidental plicul cu ceai în America la începutul secolului al XX –lea. Thomas era un comerciant de ceai din New York, care, în jurul anului 1908, a început să vândă monstre de ceai în saci micuţi de mătase. Nu era cunoscut modul de utilizare a acestora, şi din acest motiv oamenii au crezut că trebuie să fie folosiţi ca infuzori, decât să scoată şi să pună conţinutul într-o ceaşcă. Aşa a luat naştere plicul de ceai, cel pe care-l folosim astăzi.
Beneficiile ceaiului
Ceaiul este consumat şi în scopuri medicinale. Ceaiul este cunoscut pentru cantitatea mare de antioxidanţi. Nu numai că te ajută să slăbeşti, ci întăresc şi sistemul imunitar, reglează nivelul de zahăr din sânge, combate insomnia şi poate lupta împotriva cancerului. Băutura este foarte bună şi pentru hidratarea organismului, inducerea unei stări de spirit mai calmă şi relaxantă. Bea o ceaşcă de ceai înainte de culcare. Vei observa diferenţa!
Ceaiul ca medicament
Cu mult înainte ca ceaiul să fie savurat ca o băutură, el a fost folosit exclusiv în scopuri medicinale. În antichitate, chinezii adăugau ierburi şi uneori chiar ceapă pentru a-şi spori proprietăţile naturale nutritive înainte ca Lu Yu, numit "maestrul ceaiului", să-l facă cunoscut ca o băutură. Ceaiul împrospătează respiraţia, previne infecţiile orale, stimulează metabolismul şi îmbunătăţeşte digestia. De asemenea, este foarte bune pentru piele - stimulează producţia de elastină şi colagen, redându-i tegumentului fermitatea pe care o pierde odată cu înaintarea în vârstă.
Eticheta ceaiului
Există o etichetă care se învârte în jurul ceaiului. De obicei, timpul ideal pentru ceaiul de după-amiază este după ora 16.00. Însă, oamenii beau astăzi ceai de mai multe ori pe zi. Ei îşi încep şi termină ziua cu o ceaşcă de ceai.
Producători şi consumatori de ceai
Potrivit statisticilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură privind producţia globală în perioada 1993-2013, China este cel mai mare producător de ceai din lume. Doar în 2013, a produs aproximativ 30-35% din cantitatea totală de ceai produsă în lume în acel an. Acest lucru nu vine ca o surpriză, deoarece ceaiul este consumat atât ca băutură cât şi ca medicament în China. Al doilea producător cel mai mare este India, producând în medie 900.000 de ceaiuri pe an. Indienii consumă 837.000 de tone de ceai în fiecare an.Ceaiul este băutura naţională a Iranului şi a Afganistanului. Turcia, Irlanda şi Regatul Unit sunt cunoscute ca având cea mai mare cantitate de consumatori de ceai. În mod evident, ceaiul nu este doar o băutură; este un mod de viaţă!