Cele mai "adânci" buzunare: doar 26 de oameni deţin cât jumătate din populaţia cea mai săracă a lumii
Doar 1% din averea lui Jeff Bezos depăşeşte bugetul anual alocat sănătăţii în Etiopia, o ţară cu 109 milioane de locuitori. Recent, proprietarul companiei Amazon, Bezos, a fost declarat cel mai bogat om din lume, averea sa ridicându-se la 114.9 miliarde de dolari.
Conform Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), inegalitatea economică a atins, la începutul lui 2020, proporţii inimaginabile. Doar 26 de oameni deţin mai mult decât aproape jumătate din cei mai nevoiaşi oameni ai planetei. Altfel spus, aceştia sun mai bogaţi decât mai bine de jumătate din populaţia cea mai săracă a globului, adică 3,8 miliarde de oameni. În acest moment, populaţia globală a trecut de 7,8 miliarde de oameni.
Se adânceşte prăpastia
În prezent, printre noi trăiesc 2.153 de miliardari. În 2017, numărul celor care deţineau jumătate din averea globală era de 42. Doar în 2018, miliardarii lumii au adăugat, în fiecare zi, 2,5 miliarde de dolari averilor lor, însumând astfel 1,4 trilioane de dolari, mai mult decât au cei mai săraci 3,8 miliarde de oameni ai planetei. Iar dacă dăm timpul şi mai înapoi, între 2009 şi 2018 era nevoie de 380 de miliardari pentru a egala averea jumătăţii celei mai sărace a populaţiei globale.
Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a avertizat, recent, că peste 70% din populaţia globală este afectată de inegalitate socială şi economică, iar trendul este ascendent. Conform declaraţiilor lui, majoritatea oamenilor au probleme cu asigurarea unui venit constant, iar şansele de succes în viaţă depind, în primul rând, de rasă, religie, avere, educaţie şi de statut social. În plus, Guterres estimează că pandemia de coronavirus va afecta şi mai mult ţările în curs de dezvoltare, iar prăpastia dintre cei puţini dar bogaţi şi cei mulţi dar săraci se va adânci şi mai mult. De aceea ONU a propus să se elimine datoriile acestor ţări.
Cei mai bogaţi oameni ai lumii
După Jeff Bezos, în topul celor mai bogaţi oameni din lume se numără şi francezul Bernard Arnault, preşedintele consiliului de administraţie al conglomeratului francez LVMH, care include nume precum Louis Vuitton, Sephora şi Dom Perignon. În prezent, averea lui Arnault este de 110,8 miliarde de dolari.
Locul trei în topul miliardarilor îl ocupă Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, cu 108,3 miliarde de dolari. Gates este urmat de Warren Buffett, a cărui avere ajunge la 89,2 miliarde de dolari. Preşedintele consiliului de administraţie al Berkshire Hathaway, un conglomerat cu 60 de companii, Buffet a ajuns miliardar la vârsta de 32 de ani. În 2010, el şi Bill Gates au creat "The Giving Pledge", o comunitate filantropistă, prin care miliardarii şi milionarii lumii promit să doneze majoritatea averilor lor unor cauze caritabile, fie în timpul vieţii sau prin testamente.