Tainele diamantelor
Într-un diamant strălucesc o mie de sori şi se încrucişează milioane de vise. S-au ţesut istorii întregi în jurul celei mai preţioase dintre pietre – poveşti romantice, aventuroase sau sângeroase de-a dreptul. Dincolo de tot şi toate, diamantele îşi păstrează intact misterul.
Diamante furate, diamante blestemate, diamante exotice care ajung să orneze bijuterii regale, diamante roz sau de culoarea şampaniei, diamante ale starurilor de cinema, diamante însângerate, folosite pentru a finanţa războaie şi gherile... Minunatele cristale din carbon pur fascinează prin frumuseţea şi raritatea lor. Au caracteristici unice precum culoarea, greutatea, locul de provenienţă - însă cel puţin jumătate din valoarea lor se datorează misterului care le învăluie. Fiindcă cele mai spectaculoase dintre ele s-au aflat în proprietatea unor personalităţi importante şi au marcat cursul istoriei.
Albastrul Coroanei, începutul blestemului
Diamantul, originar din India, a aparţinut regelui francez Ludovic al XIV-lea, cunoscut si sub numele de Regele Soare. Apele albastre ale minunatei pietre preţioase au fascinat capetele încoronate ale vremii, dar nu le-au adus noroc. Se estimează că diamantul cântărea iniţial 112,5 carate, şi a fost tăiat, din ordin regal, la 69 de carate. A fost furat în 1792, alături de alte obiecte de valoare. Toţi cei implicaţi în traficarea pietrei sau care au intrat în contact cu ea au murit în chinuri. Nicolas Fouquet, superintentendul Regelui Soare, a împrumutat diamantul pentru a participa la un dineu. Imediat după aceea, a fost acuzat de deturnare de fonduri şi a pierit în închisoare. Prinţesa de Lamballe, care purta adeseori piatra, a fost linşată de mulţimea revoltată din Paris. Nu au avut o soartă mai bună nici regele însuşi, nici moştenitorii săi, care au sfârşit pe ghilotină. Copia cristalului, descoperită recent, sugerează că Albastrul Coroanei se află de fapt la originea nu mai puţin celebrului diamant Hope, apărut în Anglia la 20 de ani după furt. Piatra rămâne, până astăzi, cel mai mare diamant albastru descoperit vreodată.
Diamantul Hope şi decesele tragice
Asupra pietrei albastre de 44,52 carate apasă un blestem greu: majoritatea celor care au intrat în contact cu ea au cunoscut un sfârşit tragic. Aflată iniţial în posesia Regelui Soare, piatra a fost furată, ajungând în proprietatea bancherului londonez Hope. Acesta a dat faliment, iar moştenitorii săi au sfârşit tragic. Diamantul a fost vândut şi a trecut prin mai multe mâini. Printre proprietari s-a aflat un prinţ rus, care a fost asasinat, un sultan turc, care a fost alungat de pe tron, un comerciant grec, care a pierit într-una accident de maşină cu toată familia, un miliardar american, care şi-a pierdut toţi apropiaţii în împrejurări misterioase. Giuvaiergiul american Harry Winston a pus capăt blestemului, donând piatra celebrului muzeu Smithsonian, unde poate fi admirată şi astăzi.
Cullinan, cel mai mare din lume
Piatra, descoperită în Africa de Sud, nu este doar cea mai mare, dar şi cea mai celebră. Greutatea sa iniţiată era de 3.160 de carate, şi a luat numele proprietarului minei în care a fost găsită. Guvernul sud-african a oferit piatra lui Eduard al VII-lea al Angliei, în 1907, în semn de gratitudine pentru suveranul care acceptase autonomia ţării sud-africane. Piatra a fost tăiată 9 piese. Au rămas în istorie Cullinan I sau Marea Stea a Africii, cu 530,2 carate şi 74 de faţete, uimitoare prin albeaţa şi puritatea excepţională. Cullinan I ornează sceptrul imperial britanic. Pe coroana Angliei este montat Cullinan II, care cântăreşte 317,4 carate şi are 66 de faţete. Toate dimantele Cullinan sunt expuse astăzi în Turnul Londrei.
Legenda cristalului negru Orlov
Misterul şi superstiţia înconjoară şi astăzi diamantul negru Black Orlov, de 67,5 carate, numit şi Ochiul lui Brahma. Se spune că provine dintr-o piesă brută de 195 carate, care ar fi fost montată în ochiul statuii întruchipând zeitatea indiană. Piatra ar fi fost furată de un călugăr şi s-a aflat la originea a trei sinucideri misterioase. A fost tăiată în trei bucăţi, pentru a alunga blestemul.
Darya-e Noor, mândria coroanei iraniene
Numele lui înseamnă „mare de lumină“, cântăreşte 182 de carate şi are o culoare unică, roz pal. Face parte din bijuteriile coroanei iraniene. A fost extras dintr-o mină din India, a intrat în tezaurul Imperiului Mogul. Când iranienii au invadat India, au pus stăpânire atât pe Darya-e Noor cât şi pe nu mai puţin celebrul Koh-I-Noor. Pietrele au trecut de la o dinastie la alta, cea roz fiind tăiată în două bucăţi.
Millennium Star, puritatea absolută
Acest diamant de 203,4 carate, cu tăieturea pară, a fost descoperit în Republica Democratică Congo, în 1990. Este unul din dimantele cele mai celebre ale companiei anglo-americane de minerit De Beers. Conform standardelor, este incolor, transparenţa şi claritatea sunt perfecte, este lipsit de orice defect interior şi exterior. A fost expus, alături de alte diamante din colecţia companiei, în Londra. Poliţia londoneză a dejucat planurile unor hoţi de a fura impresionantele pietre – lucru care a stat la baza unei cărţi de succes.
Ştiai că...
... se crede că majoritatea diamantelor sunt lovite de maledicţia celor 3 D – Deces, Datorie, Divorţ? Blestemul se transmite prin vânzarea la licitaţie a preţioaselor piese.
...caratul, unitatea de măsură a greutăţii diamantelor, desemna iniţiat seminţele de roşcov? Acestea au fost folosite la începuturi pentru a cântări pietrele preţioase. Caratul modern a fost adoptat în 1907 şi este echivalentul a 200 mg.
... există cercetători care cred că atmosfera planetelor Jupiter şi Saturn ar fi propice producerii diamantelor? Lucrul n-a fost dovedit încă, iar teoria este controversată.