Povestea diamantelor
Sunt preţioase, scumpe, strălucitoare şi adorate de lumea întreagă. Dacă la început diamantele erau purtate doar de regi, în ziua de astăzi, în ciuda preţului ridicat, ele pot fi cumpărate de oricine îşi permite şi sunt oferite ca semn al iubirii.
Diamantele au fost descoperite pentru prima dată în India,cu aproximativ 3000 de ani în urmă. Primul diamant netăiat a apărut la Roma,între secolul I şi III. În acel moment,Veneţia a devenit principala piaţă de diamante din Occident. Lodewyk van Berken a inventat tehnica de tăiere a diamantelor în faţete. Piaţa de diamante s-a mutat apoi de la Veneţia la Lisabona când Vasco da Gama a descoperit,în 1498,ruta directă pe mare dinspre Europa spre India. Până la sfârşitulsecolului alXVIII-leamineleindieneau fost epuizateşi au fost găsiteprimelemine înBraziliaşi Africa de Sud. Mai târziu,în estul Australiei s-a descoperit cel mai bogat zăcământ de diamante din lume.
Dovezi de iubire
În 1477,arhiducele Maximilian I de Austria i-a dăruit Mariei de Burgundia un inel cu diamant,ca inel de logodnă. De atunci,tradiţiacuinele de logodnă,care să conţină aceste pietre preţioase,s-arăspândit peste tot înlume,mai alesîn rândulfamiliiloraristocrate. Dar diamantele au fost oferite şi cu alte ocazii. Celebra Elizabeth Taylor a primit de la soţul său,Richard Burton,un diamant de 69 de carate,la aniversarea de 40 de ani. Actriţa a denumit diamantul Taylor-Burton.
Citeşte şi:
Povestea delicioasei ciocolate
Povestea femeii care pictează cu sufletul
Pietre preţioase celebre
Preţul unui diamant se stabileşte în funcţie de mărime,culoare,claritate şi formă. Cele mai faimoase depozite de diamante se găsesc în India,Australia,Botswana,Rusia,Africa de Sud,Canada,Angola şi Namibia. La nivel mondial,minerituldediamantebrutedepăşeşte 100 demilioane de carateanual. Printre cele mai celebre şi scumpe diamante se numără:Marele Mogul (se crede despre el că este cel mai mare diamant din lume),Cullinan,Jubilee,Tiffany,Black Orloff sau Koh-i Noor.
Un alt diamant celebru este Marea Stea a Africii. Acesta a fost descoperit în 1905 în Africa de Sud,este tăiat din diamantul Cullinan şi este considerat cel mai mare diamant prelucrat. Acesta cântăreşte 530,2 carate şi este montat la sceptrul regal care este expus în Turnul Londrei.
Descoperit într-o mină din India,diamantul „Hope“ de culoare albastră cântărea iniţial 22,44 grame (115 carate),pentru ca astăzi,tăiat în formă de trandafir,să aibă 45,52 de carate. Piatra a fost oferită de regele Ludovic al XIV-lea unui bijutier renumit. Acesta a tăiat-o în forma actuală,botezând-o „French Blue“. Diamantul se află din 1958 în Muzeul Smithsonian,din Statele Unite ale Americii.
Au puteri magice
Până în secolul al XIV-lea,doar regii purtau diamante,căci se considera că ele dau putere şi curaj. Aceştia conduceau bătăile direct de pe câmpul de luptă şi purtau pe piept apărători din piele ornate cu diamante şi cu alte pietre preţioase.
Dacă erau purtate pe mâna stânga,montate înbijuteriidin aur,se considera că diamantele aveau puterea de a alunga coşmarurile,spiritele necurate,fantomele şi de a linişti animalele sălbatice. În acelaşi timp,se spunea că aceste pietre preţioase conferă generozitate,virtute şi că îi calmează pe cei cu afecţiuni psihice.
Ştiai că…
...pentru a obţine un carat (0,2 grame) de diamante,este necesar să se extragă,în medie,250 de tone de piatră,nisip sau pământ? Din acest motiv,diamantele sunt atât de preţioase.
...astăzi,cele mai mari centre de prelucrare şi comercializare a diamantelor sunt la New York şi la Israel?
...diamantele sunt cele mai grele dintre toate pietre preţioase cunoscute de om şi că sunt formate în totalitate din carbon?