Ce trebuie să faci în caz de cutremur

4 martie 2019   Evenimente

S-au împlinit 42 de ani de la cutremurul care a zguduit România. Majoritatea oamenilor nu ştiu cum să reacţioneze în cazul unui seism, iar mulţi ar lua decizii care le-ar putea fi fatale. Tu ştii ce să faci în caz de cutremur?

În 1977, pe 4 martie, ora 21:23, un cutremur cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter a lovit România. 1570 de oameni şi-au pierdut viaţa, 11.000 au fost răniţi, iar 35.000 de familii au rămas fără locuinţă. Nimeni nu poate prevedea un astfel de cutremur, de aceea trebuie să fii întotdeauna pregătit pentru a acţiona imediat.

Dacă eşti în interiorul unei clădiri, nu încerca să ieşi, mai ales dacă te afli la etaje superioare şi evită folosirea scărilor sau a liftului. Adăposteşte-te sub o piesă de mobilier rezistentă şi aşază-te lângă un perete interior. Protejează-ţi capul şi faţa cu braţele.

Asigură uşile dulapurilor cu închizători eficiente, astfel încât lucrurile depozitate să nu producă accidente.

Este necesar să ai cel puţin unui stingător pe care să-l amplasezi într-un loc accesibil în orice moment, lângă sursele potenţiale de incendiu.

Dacă te afli afară, adăposteşte-te într-un loc departe de ferestre, stâlpi, clădiri înalte, poduri sau cabluri electrice.

Dacă te afli în maşină, rămâi acolo până cutremurul încetează. Opreşte-te într-un loc sigur, departe de clădiri înalte şi evită trecerea podurilor.

Mai multe