Povestea unui cobai uman: „Mi-am injectat un virus criminal pe bani!”

5 august 2024   Evenimente

Jacob Hopkins a devenit faimos, dar nimeni nu-și dorește să devină cunoscut ca el. Este un „cobai uman” care și-a riscat viața pentru noi toți.

În martie 2021, Jacob a devenit prima persoană din lume care le-a permis doctorilor să-l infecteze, în mod deliberat, cu COVID-19 și riscul imens pe care și l-a luat a fost făcut în numele științei. Ce înseamnă asta mai exact?

„Mi s-a spus că eu am fost primul”, a dezvăluit Jacob Hopkins, de 26 de ani, un voluntar din Tamworth, Staffordshire. „În fiecare zi auzeam numai știri despre morțile cauzate de acest virus  și despre impactul pe care îl avea pandemia asupra lumii întregi”, a declarat cel care, împreună cu alți 35 de alți voluntari, a semnat primul studiu despre virusul Covid din lume. Studiul se făcea pe oameni și permitea înțelegerea unui virus atât de nou în încercare de-a putea să-l învingem.  

Acest experiment unic și extrem de periculos a constat în expunerea, în mod voit, a voluntarilor mai sus menționați la virusul distrugător. Studiul controversat a fost condus de oamenii de știință de la Imperiar Collage London și și-a propus să afle ce se întâmplă după ce virusul intră în corpul uman – de la expunerea inițială la eventualele simptome.

Participanții la studiu erau contaminați cu Covid prin simpla picurare a virusului în nas, după care erau ținuți, timp de două săptămâni, în izolare, pentru a fi studiat felul în care corpul lor reacționa la virus și din cauza virusului.

Studiile pe oameni permit oamenilor de știință să controleze cine se îmbolnăvește, să studieze cum reacționează organismul uman la virus și cât de eficient este vaccinul. Pentru asta, se recrutează voluntari sănătoși, „cobai umani”, care să fie apoi expuși virusului. Aceștia sunt monitorizați non-stop, însă câteodată inevitabilul se întâmplă.

Atunci când ceva nu funcționează conform planului, se intervine de urgență, pentru ca voluntarul care începe să dea semne că ceva e în neregulă să nu-și riște viața. „Terapia de salvare” se aplică instant, în asemenea caz.

„Studiile pe oameni pot scurta întregul proces și nu numai pentru vaccin. Se pot crea noi medicamente sau analize care să ajute în continuare întreaga omenire”, a continuat profesorul Chiu, care a ținut să adauge: „Niciunul dintre voluntarii de la Imperial Collage nu a suferit probleme majore, n-a fost internat și nici n-a avut sechele. Aceste studii sunt făcute pentru a se desfășura în mare siguranță”, a conchis acesta.

foto - Shutterstock

Mai multe