Q&A despre menstruaţie

22 septembrie 2017   Evenimente

Atunci când vorbesc despre ciclu menstrual sau menstruaţie, multe dintre femei fac o confuzie între termeni. Tocmai de aceea, pentru a lămuri aceste neînţelegeri, dar şi pentru a înţelege ce se întâmplă cu organismul nostru în fiecare lună, i-am adresat câteva întrebări dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Care este diferenţa între ciclu menstrual şi menstruaţie? 

Multe dintre femei fac o mică confuzie între cei doi termeni. Astfel, ciclul menstrual reprezintă totalitatea modificărilor ce au loc la nivelul sistemului reproducător al fiecărei femei, pregătindu-l pentru o sarcină. Se calculează din prima zi de sângerare până la următoarea zi de sângerare din luna următoare, dar fără să o numeri şi pe aceasta. Astfel, această perioadă este cuprinsă între 21 şi 35 de zile, media cel mai des întâlnită fiind de 28 de zile. În fiecare lună, ovarele femeii eliberează un ovul ce se deplasează apoi spre uter, ce se pregăteşte pentru o posibilă sarcină prin dezvoltarea unei mucoase uterine care se numeşte endometru . În lipsa fecundării cu un spermatozoid, ovulul fecundat va fi eliminat împreună cu acea mucoasă îngroşată şi surplusul de sânge din vagin. Aceasta durează câteva zile, între 3 şi 7, şi poartă numele de menstruaţie.

Cât durează menstruaţia? 

În general, aceasta debutează între 10 şi 14 ani şi durează până la 45-55 de ani când se opreşte şi apare ceea ce se numeşte menopauză. Ovulaţia apare, la aproximativ, 14 zile din prima zi de sângerare, cu toate că poate varia de la femeie la femeie. Unele femei ştiu când ovulează, altele nu, nefiind obligatoriu ca acest proces fiziologic să fie însoţit de anumite simptome.  

Care sunt simptomele unei menstruaţii neobişnuite? 

Este important ca femeile să consulte medicul ginecolog atunci când menstrele devin neregulate, menstruaţia apare înainte de 21 de zile sau după 35 de zile, sângerările vaginale durează mai mult de o săptămână, sunt foarte abundente (este necesar schimbarea tamponului după 1-2 ore), apar sângerări între menstruaţii, crampele şi durerile din timpul menstruaţiei sunt foarte intense, devenind greu de suportat. 

Ce este sindromul premenstrual?

Aproximativ 3 din 4 femei la menstruaţie sunt afectate de acest sindrom, fiecare dintre acestea având unul sau mai multe simptome: anxietate, stare de tensiune ori de deprimare, creşterea poftei de mâncare, insomnie, putere slabă de concentrare, dureri musculare, stare de oboseală accentuată, balonare, sâni sensibili la atingere, apariţia acneei etc. Vestea bună este că aceste semne dispar imediat cu prima zi a menstruaţiei.  

Care este perioada fertilă din ciclul menstrual?

Perioada fertilă este perioada în care fiecare femeie are cele mai mari şanse de a concepe o sarcină. La un ciclu de 28 de zile, ovulaţia apare în ziua a 14-a, astfel că cea mai fertilă perioadă se regăseşte în jurul acestei date, cu maxim 3-4 zile înainte şi la 1-2 după aceasta. Un ovul fecundat trăieşte între 12 şi 24 de ore, iar dacă nu este fecundat, acesta este eliminat. Dacă pentru o femeie cu un ciclu menstrual regulat este mai uşor de calculat care este perioada fertilă, predictibilitatea pentru o femeie cu ciclu neregulat este mult mai scăzută.

Ce înseamnă menstruaţie abundentă?

La o menstruaţie considerată normală, fiecare femeie pierde în jur de 60 ml de sânge. Dacă se ajunge la o pierdere de sânge mai mare de 80 ml – este necesară schimbarea tamponului mai des de o oră şi/sau sunt prezente cheaguri mari de sânge - atunci se consideră menstruaţie abundentă sau menoragie. Aceasta are loc atunci când există un dezechilibru între cei doi hormoni, estrogen şi progesteron, iar endometrul (mucoasa uterului) creşte prea mult. Astfel că eliminarea lui (menstruaţia) se va face printr-un flux mai mare de sânge şi/sau mai lung (menstruaţia durează mai multe zile). De altfel, majoritatea femeilor sângerează mai mult doar în primele zile ale menstruaţiei, pe finalul acesteia debitul scăzând considerabil.

Sunt normale crampele în timpul menstruaţiei?

În timpul menstruaţiei, majoritatea femeilor experimentează stări sau senzaţii de durere, cele mai comune fiind durerile de spate, balonarea, greaţă, dureri de cap, sâni sensibili, crampe. Ei bine, acestea din urmă pot deveni greu de suportat pentru multe dintre femei, una dintre principalele cauze fiind prezenţa endometriozei. Astfel, mucoasa uterului s-a dezvoltat şi pe alte organe din zona pelvină, iar când organismul încearcă să elimine acest ţesut, apar inflamaţiile dureroase. Din păcate, endometrioza este şi una dintre cauzele infertilităţii. Diagnosticată din vreme, aceasta poate fi îndepărtată laparoscopic, iar femeia poate rămâne însărcinată.

Sursa foto: healthstaffrecruitment

Mai multe