Povestea mărţişorului. Ce simbolizează firul alb şi roşu
Mărţişorul este vestitorul primăverii, simbolizează speranţa şi renaşterea naturii. Tradiţia spune că cei care îl poartă vor avea noroc pe tot parcursul anului, vor fi pe deplin sănătoşi şi feriţi de încercări.
Povestea mărţişorului
Semnificaţia firelor alb şi roşu ce se împletesc într-un şnur de care este prins un mic obiect este relevată şi de unele legende. Astfel se spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei - vestitori ai primăverii.
Conform unui mit care circulă în Republica Moldova, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieşit la marginea pădurii şi a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Iarna a chemat vântul şi gerul să distrugă floarea şi ghiocelul a îngheţat, însă Primăvara a dat la o parte zăpada, rănindu-se la un deget din cauza mărăcinilor. O picătură de sânge fierbinte a căzut pe floare făcând-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărţişorului fac trimitere la sângele roşu pe zăpada albă.
Citeşte şi: Ce nu ştiai despre ... mărţişor
Se spune că, în vechime, mărţişorul era confecţionat din două fire răsucite de lână colorată - albă şi neagră sau albă şi albastră - şi era dăruit în prima zi din luna martie. Obiceiul mărţişorului este de fapt o secvenţă dintr-un scenariu ritual de înnoire a timpului - primăvara, la moartea şi renaşterea simbolică a Dochiei.
Unele tradiţii spun că firul mărţişorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia, în timp ce urca turma la munte. Asemănător Ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia torcea firul anului primăvara, la naşterea timpului calendaristic. De aceea, mărţişorul este numit de etnologul Ion Ghinoiu "funia zilelor, săptămânilor şi lunilor anului, adunate într-un şnur bicolor".
Mărţişorul în lume
Dacă pentru noi a devenit un simbol fără de care nici nu ne-am putea imagina prima zi de martie, şnurul din două fire răsucite, colorate în alb şi roşu, nu este specific doar românilor. Mărţişorul este sărbătorit în mai toate ţările din sud-estul Europei – cu câteva mici diferenţe.
În Albania, un şnur împletit, asemănător mărţişorului, este purtat de copii începând cu 14 martie, până la apariţia primelor rândunele, moment în care este agăţat de creanga unui copac, pentru a alunga spiritele rele.
Citeşte şi: Un cadou inedit pentru cei dragi: „Copăcelul mărţişor”
În Republica Moldova mărţişoarele sunt purtate atât de femei cât şi de bărbaţi, fiind considerate apărătoare de boli sau de ghinion.
La macedoneni, simbolul primăverii este purtat doar în ajunul zilei de 1 martie, fiind apoi agăţat de creanga unui copac înflorit. Indiferent cum este sărbătorită, tradiţia mărţişorului simbolizează sosirea primăverii, speranţă, noroc şi motiv de veselie.