Tradiţii de mărţişor

1 80167 original jpg jpeg

Tradiţia spune că mărţişorul simbolizează sosirea primăverii şi revenirea naturii la viaţă. Puţini oameni ştiu însă că la început acesta era considerat o amuletă norocoasă. Astăzi, mulţi îl văd ca pe un simplu accesoriu, uitând de adevărata sa semnificaţie.

Cu şnur şi monedă

În vechime, exista datina de a oferi celor tineri un mărţişor, chiar înainte de răsăritul soarelui. Obiectul era dăruit atât fetelor, cât şi băieţilor. Era confecţionat dintr-un şnur împletit din două fire de lână, unul de culoare roşie sau neagră, altul de culoare albă, de care era atârnată o monedă de aur sau de argint. Moneda reprezenta soarele. Mărţişorul se purta la gât, prins la piept sau la încheietura mâinii, până când înfloreau copacii. Şnurul era apoi legat de un trandafir sau de creanga unui copac, rostindu-se o incantaţie: „Ia-mi negreţele şi dă-mi albeţele“. Cu bănuţul se cumpăra caş şi vin roşu, pentru ca posesorul să aibă tot anul faţa albă precum caşul şi rumenă precum vinul roşu.

Prieten cu soarele

Poetul George Coşbuc, îndrăgostit de simbolistica mărţişorului, l-a studiat îndeaproape, afirmând că: „Scopul purtării lui este să-ţi apropii soarele, purtându-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ţi-l faci binevoitor să-ţi dea ce-i stă în putere, mai întâi frumuseţe ca a lui, apoi veselie şi sănătate, cinste, iubire şi curăţie de suflet. Ţăranii pun copiilor mărţişoare ca să fie curaţi ca argintul şi să nu-i scuture frigurile, iar fetele zic că-l poartă ca să nu le ardă soarele şi cine nu le poartă are să se ofilească.“

Obiceiuri de mărţişor

În Transilvania, se obişnuieşte ca mărţişoarele să se atârne de uşile şi ferestrele caselor, ori de coarnele animalelor domestice, cu scopul de a alunga spiritele rele. În Banat, de mărţişor, fetele tinere îşi curăţă tenul cu zăpadă pentru a fi iubite tot anul, pe când în Bihor, dacă plouă, oamenii îşi spală faţa cu apa căzută din cer, considerând că aşa îşi vor spori frumuseţea şi sănătatea. În Bucovina şi în Maramureş există obiceiul ca fetele să ofere băieţilor mărţişoare făcute de ele, aceştia întorcându-le gestul pe 8 martie.

Ştiai că...

...potrivit legendelor populare, mărţişorul e tors de Baba Dochia, în timp ce urcă cu oile la munte?

...în Rebublica Moldova se organizează un festival de muzică numit „Mărţişor“? Evenimentul se organizează de 52 de ani deja şi are loc în perioada 1-10 martie.

...mărţişorul se sărbătoreşte şi de aromânii din zona Balcanilor, de albanezi şi de bulgari, sub denumirea „Marteniţa“?

...în vremea Imperiului Roman, începutul unii martie coincidea cu sărbătorile dedicate zeului războiului, al fertilităţii şi al vegetaţiei, Marte?

Calendar creştin

23 februarie  ̶  2 martie

Înteaga suflare creştină îl prăznuieşte pe Sf.e.m Policarp al Smirnei.

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolicii îl sărbătoresc pe Sf.cuv. Ioan Casian Romanul.

Ortodocşii împreună cu greco-catolicii îşi amintesc de Sf.cuv.m. Evdochia.Recente

Mesaje text, relatie, foto shutterstock jpg
3 semne ca ai anxietate relaționala  Sursa foto Shutterstock 2002193720 jpg
autosugestie jpg
Regula 333 sau metoda care te ajută să scapi de anxietate, foto shutterstock jpg
trezitul devreme si starea de spirit, foto shutterstock jpg
Cele mai ascunse secrete ale zodiilor, shutterstock  jpg
Gesturi care lasa celorlalti o impresie proasta  Sursa foto Shutterstock jpg
anxietate shutterstock 1418979635 jpg
Reguli de bune maniere care sunt frecvent încălcate, foto shutterstock jpg
Bomboane jpg
Cum sa faci ca afacerea ta sa conteze 3 strategii pentru succes jpg
semnificatia zilei de nastere foto shutterstock 2031304499 jpg
rugaciuni pentru casnicie trainica shutterstock 178817489 jpg
shutterstock 1647140854 jpg
1 inaltarea sfintei cruci jpg jpeg
concediere   office g1090d99cf 1280 png
fidelitate jpg
Test de personalitate jpg
dinti de aur jpg
menstruatie jpg