Au dat viaţa aşezată pe una de nomazi prin Europa

23 august 2019   Viață de vedetă

Din dorinţa de a-şi schimba viaţa, tot mai multe cupluri tinere şi chiar familii cu copii pornesc în călătorii, în jurul lumii, lăsând în urmă o carieră promiţătoare, căminul, restul familiei şi prietenii. Entuziasmul de a trăi experienţe inedite este adesea mult mai mare decât regretul de a-şi părăsi domiciliul obişnuit.

Raluca Nicolae (28 de ani) şi Eugen Petcu (39 de ani) sunt doi tineri simpatici şi plini de viaţă care au pornit în aventura vieţii lor, cu o furgonetă pe care au tranformat-o în rulotă. Au renunţat la joburi, şi-au vândut din lucruri, şi au plecat la drum cu setea de a cunoaşte mai bine lumea, viaţa, dar şi pentru a se descoperi pe ei înşişi. Am dat întâmplător peste canalul lor de Youtube ,, 2hearts4wheels“ şi am intrat în vorbă cu ei, pentru a afla cum li s-a schimbat viaţa şi ce experienţe au trăit până acum.

Organizarea călătoriei

La început, a fost un vis ascuns al fiecăruia dintre noi. ,,Am fost inspirată de o călătorie în Thailanda, unde am stat o lună, mergând cu scuterul şi dormind în cort, în temple. Fratele meu călătorea de mai bine de un an cu bicicleta prin Asia, împreună cu partenera lui. De aici a plecat dorinţa mea de a cunoaşte mai bine viaţa. Cu siguranţă, viaţa înseamnă mult mai mult decât ceea ce trăim în corporaţii“, povesteşte Raluca în primul ei interviu, înainte de plecare, pentru blogul idorecommend.com .

Încetul cu încetul, visul a început să prindă contur după ce a fost împărtăşit şi de către partenerul ei, Eugen. Au urmat ore de vizionare a filmuleţelor şi a fotografiilor  de pe Internet, despre experienţe similare ale călătorilor cu normă întreagă. S-au documentat despre legislaţia europeană cu privire la parcare, campare, dormitul în maşină şi costuri. Pasul următor a fost tranformarea furgonetei. Cu o mână de prieteni şi cu multă măiestrie, ceea ce a ieşit este extraordinar, rezultând o adevărată casă pe roţi, cu chicinetă, pat şi cu alte lucruri necesare.

Plecarea, umbrită de un furt

Când totul era pregătit, iar tinerii visau cu ochii deschişi la destinaţiile care îi aşteaptă, au avut parte de surpriză cât se poate de neplăcută: ,,După ce-am trudit o lună întreagă la amenajarea maşinii, într-o seară, pe la ora zece, ne-au spart geamul din spate şi ne-au furat lucruri în valoare de peste 1.000 de euro. Cele mai importante au fost bicicletele, pe care doream să le folosim pentru a ne deplasa prin oraşele vizitate. Eu nu am avut niciodată o bicicletă. De Crăciun, Eugen mi-a făcut cel mai frumos cadou, cumpărându-mi una. Era mai specială, dar... Nu le-am mai dat de urmă hoţilor, chiar dacă am anunţat poliţia“, spune Raluca.

Încercăm să cheltuim cât mai puţin

Când îţi planifici o călătorie, te gândeşti în primul rând la costuri. Mulţi dintre noi renunţă din start când se gândesc cât i-ar costa un tur al Europei. Raluca şi Eugen, însă, au mers pe premisa că ei nu-şi doresc o simplă vacanţă, ci un stil de viaţă diferit de cel anterior.  ,,Suntem de părere că banii nu sunt importanţi, dar din păcate ştim că avem nevoie de ei. Aşa că, da, cu siguranţă vom munci chiar dacă suntem pe drum. Eugen poate lucra pe Internet (site-uri, fotografii, articole). Încercăm să ducem un trai cu costuri reduse, ne pregătim singuri masa din legume, fructe de sezon“, mărturiseşte Raluca.

Mai citeşte şi: Top 10 ţări pe care trebuie să le vizitezi măcar o dată

Peripeţiile de-abia încep

Raluca şi Eugen sunt pe drum de două luni de zile. Până acum, au străbătut Serbia, Croaţia, Slovenia şi Italia. Se opresc în locuri mai puţin ştiute de turişti, acolo unde descoperă frumuseţi nebănuite. ,,Cumva, tot ceea ce trăim e nou şi neprevăzut. Avem deja atâtea istorisiri la care zâmbim când privim în urmă. Pe moment, ne-au dat stări de nesiguranţă, uimire, poate chiar furie. Dar ce altceva te face să iţi spui: asta da aventură ! Când am ajuns în Croaţia, eram ca nişte căţei care nu-şi găseau culcuşul: ba era parcarea înclinată, ba era prea nămolos pământul. Când, într-un final, am ajuns într-o parcare luminată, un echipaj de poliţie a venit cu întăriri pentru a se asigura că nu suntem imigranţi. După ce ne-au căutat în maşină de toate cele, zâmbind, au spus că nu avem voie să dormim acolo. Aşa că a trebuit, la miezul nopţii, obosiţi şi fără chef să conducem mai bine de 40 de minute pentru a găsi un camping. Când am văzut spaţiul şi cerul senin, ne-am liniştit şi am dormit ca nişte prunci.“

Poveşti cu oameni minunaţi

Principiu pe care se bazează Raluca şi Eugen este: fii bun, fă bine, gândeşte pozitiv şi vei atrage, înzecit, aceleaşi lucruri! Aşa că, pe traseu, lucrurile bune nu au întârziat să apară. Au fost câteva experienţe care m-au atins la suflet, îmi mărturiseşte Raluca. ,,În Croaţia, la Zagreb, voiam să-mi cumpăr o cremă de soare, dar era o farmacie doar cu branduri scumpe. Farmacista, văzându-mă cum mă uitam fascinată mi-a dat patru mostre şi a zis că îmi ajung câteva zile. O altă situaţie: pe drum, tot în Croaţia, am văzut un sat pe apă. Am zis să oprim, să-l vizităm, pentru că era fabulos. Trebuia, însă, să plătim parcarea în kune (moneda Croaţiei). Aveam doar două, dar ne trebuiau şase. După câteva minute, se apropie o fată şi ne întinde diferenţa necesară, spunându-ne ,,Bine aţi venit“. Nu a vrut să-i dăm euro. Cel mai tare m-a impresionat, însă, invitaţia  unei familii de români, cu doi copii, care ne-a primit în casa lor. Femeia ne urmărea pe Instagram şi, văzând că ne apropiem de Italia, ne-a scris că ne invită la ea. Ne-a primit în casă, am stat la ei două zile, timp în care am povestit, am mâncat şi am mers împreună prin centrul oraşului.“

Mai citeşte şi: Terapie pentru suflet, din dragoste de mamă

Întrbându-i ce locuri, ce oraşe le-au plăcut cel mai mult, tinerii mi-au spun că au fost fascinaţi de coasta Croaţiei, dar şi de oraşele din Toscana. Cortona, un orăşel-cetate ne-a dat pe spate, ne-am muta acolo cu zâmbetul pe buze, spune Raluca. La finalul lunii iulie se aflau încă în Italia. ,,Urmează Spania, Portugalia, Franţa şi, posibil, Elveţia. Suntem spontani, nu avem planuri fixe. Ceea ce facem noi nu se poate numi vacanţă, este un stil de viaţă, nu ştim când ne vom întoarce“, a mai adăugat Raluca.

Tinerii postează, aproape zilnic, fotografii şi impresii de călătorie pe conturile lor de Facebook şi Instagram: 2hearts4wheels

Mai citeşte şi: Au transformat un camion vechi într-o casă pe roţi. Cum arată locuinţa acestor tineri

Mai multe