Ce lecţii de viaţă am învăţat până la 30 de ani
Obstacolele care ne fac existenţa dificilă influenţează evoluţia noastră. De fiecare dată încercăm să dăm o explicaţie acestor experienţe. Pragul de 30 de ani este cel mai potrivit ca să tragem concluzii despre lucrurile cu adevărat importante în viaţă.
Bazează-te doar pe tine
Singura persoană pe care te poţi baza cu adevărat eşti tu însăţi. Dacă la 20 de ani ai avut o mulţime de prieteni şi toată atenţia familiei, cu vârsta lucrurile se schimbă. De fapt, sunt puţini cei în care poţi avea încredere că nu îţi vor întoarce spatele atunci când îţi va fi mai greu. Aşa că, tot ce poţi face e să-ţi sufleci mânecile şi să treci la treaba – să lupţi pentru ceea ce doreşti şi să-ţi construieşti cu încredere ziua de mâine.
Timpul este important
Când eram mică, zilele parcă nu se mai terminau. Am observat că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, conştientizăm tot mai acut că zilele se scurg cu o viteză incontrolabilă. Ei bine, timpul zboară, indiferent dacă îţi convine sau nu, de aceea, ca să-i dai valoare, profită de fiecare secundă şi trăieşte clipa la maximum.
Omul din greşeli învaţă
Cel puţin aşa susţine un proverb românesc. Din copilărie am fost învăţaţi să evităm greşelile - iar odată cu trecerea anilor, încercăm să le gestionăm. Poate că este mai confortabil să treci cu vederea o greşeală, decât să-ţi asumi responsabilitatea. Totuşi, este mult mai important să înveţi din ea. Până la urmă, a greşi e omeneşte!
Nu te compara cu alţii
Cu toţii am avut momente când, conştient sau inconştient, ne-am comparat cu alţii. De fapt, e o problemă înnăscută, de a ne raporta la cei din jur şi de a ne căuta modele de urmat. Acest instinct ne răpeşte cumva încrederea în forţele proprii. Cu timpul, vei învăţa să învesteşti în tine şi în dezvoltarea ta personală. Iar dacă vrei să faci o comparaţie cu cineva, fă-o tot cu tine, cea care ai fost în trecut.
Fă ceea ce-ţi place
Ideea de succes, pe care o ai la 20 de ani, se schimbă mult când înaintezi în vârstă. Dacă în adolescenţă mergi pe cărările bătute de părinţi sau de persoanele pe care le admiri, un deceniu mai târziu realizezi că, de fapt, ai luat-o pe o potecă greşită. De accea, este important să conştientizezi acest fapt şi să-ţi urmezi pasiunea. A face ce îţi place înseamnă a te implica în activităţi care îţi aduc satisfacţie interioară. Iar asta se vede şi la exterior.